BIER’in Başarısı,Olağanüstü Uyarlanabilirliği ve Verimliliğinde Yatmaktadır
Su altındaki zorlu koşullarda optimal performans sağlamak amacıyla geliştirilen Biyolojiden Esinlenen Deneyim Tekrarı (BIER) yöntemi, Flinders Üniversitesi ve Fransız araştırmacılar tarafından başarıyla uygulanarak, İnsansız Su Altı Araçları (UUV’ler) için yeni bir dönemi başlatabilir.
UUV’ler, çevre araştırmalarından savunma operasyonlarına kadar geniş bir yelpazede kullanılmakta ancak öngörülemeyen ve zorlu koşullardaki etkinlikleri sürekli bir zorluk teşkil etmektedir. Flinders Üniversitesi ve Fransız araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmada, biyo-esinli yeni bir bilgi işlem yapay zeka çözümü olan BIER, UUV’lerin zorlu ortamlarda güvenilirliğini artırarak önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Çalışmanın öncüsü Dr. Thomas Chaffre, BIER’in, eksik ancak değerli deneyimlerden yararlanarak geleneksel yöntemlerin ötesine geçtiğini ve UUV alanında ikinci bir Deneyim Tekrarı yönteminden iki kat daha hızlı optimum performansa ulaştığını belirtti.
BIER’in başarısı, olağanüstü uyarlanabilirliği ve verimliliğinde yatmaktadır. Yöntem, son durum-eylem çiftlerine ve olumlu ödüllere odaklanan iki bellek tamponu içermektedir, bu da UUV’leri çeşitli ve zorlu koşullarda stabilize etmelerine olanak tanır.
Flinders Üniversitesi Yapay Zeka ve Robotik alanında Doçent Paulo Santos, BIER’in farklı alanlardaki uyarlanabilir kontrol sistemleri üzerindeki potansiyel etkisine vurgu yaparak, “BIER yönteminin başarısı, dinamik, uyarlanabilir kontrol sistemleri gerektiren çeşitli alanlarda uyarlanabilirliği ve performansı artırma konusunda umut vaat ediyor” dedi.
BIER’in, Robot İşletim Sistemi (ROS) tabanlı bir UUV simülatörü kullanılarak yapılan simülasyonlarda gösterdiği başarı, yöntemin gerçek dünyada önemli bir etki yaratabileceğini gösteriyor. Su altı ortamının karmaşık dinamikleri, mevcut Deneyim Tekrarı yöntemlerinin optimum performansını engellediği için BIER AI, derin takviyeli öğrenmeye yeni bir boyut getirerek çözüm sunuyor.
BIER’in gelecekteki uygulamaları, sadece UUV’lerle sınırlı kalmayabilir. Dinamik ve öngörülemeyen ortamlarda çalışan sistemlere de potansiyel olarak etki edebilir. BIER kullanan uyarlanabilir kontrol sistemlerine sahip UUV’ler, öngörülemeyen değişikliklere etkili bir şekilde yanıt vererek gerçek dünya uygulamalarında en iyi performansı sağlayabilir.
UUV teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, BIER’in ilham aldığı uyarlanabilir kontrol sistemlerinin entegrasyonu, okyanusların derinliklerini keşfetmek ve anlamak için yeni fırsatlar sunuyor. Bu yenilikçi teknolojinin piyasaya sürülmesi, belirsiz ve dinamik ortamlarda gezinmede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor, BIER’in su altı keşif ve operasyonları için umut verici bir geleceğe ışık tutabileceği düşünülüyor.
Etiketlendi:
- Teknoloji
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.