Okyanusların Derinliklerinde Bulunan Gizemli Altın Küre: Ne Olabilir ?
Alaska kıyısının yaklaşık 3,300 metre derinliğinde, Güneş’in ışığının ulaşmadığı karanlık okyanus tabanında, Okyanus Keşif Programı’na ait bir uzaktan kumandalı deniz aracı, ilginç bir altın küre ile karşılaştı.
Geçen yıl yapılan bir keşif sırasında bulunan bu tuhaf deniz nesnesi, beyaz süngerlerle kaplı bir kayaya sıkıca yapışmış şekilde, yaklaşık 10 santimetre çapında ve bir tarafında bir delik olan bir yapıya sahipti.
Bu gizemli kürenin ne olduğuna dair net bir bilgiye ulaşamayan bilim insanları, canlı yayında nesnenin bir yumurta kasesi, ölü bir sünger veya bir mercan olabileceği yönünde tahminlerde bulundular.
Canlı yayında bir araştırmacı, “Bu konuda ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.
Başka bir araştırmacı ise, “Üzerinde büyük bir delik var, bu nedenle ya bir şey içeri girmeye çalışmış ya da dışarı çıkmış olabilir” şeklinde bir spekülasyonda bulundu.
Bir diğer araştırmacı, “Umarım ona dokunduğumuzda bir şey dışarı çıkmaz. Bu, bir korku filminin başlangıcı gibi” dedi.
Bu derin deniz korkusunun ne olabileceği belirsiz. Ancak, altın kasenin içinde büyük bir şeyin çıkmış olabileceği yönündeki bir hipotez öne sürülüyor. Bir dergide yer alan habere göre, bu nesnenin bir yumurta olabileceği düşünülüyor.
Derin deniz ekolojisti, “Yumurtayı, dokusundan dolayı kabul ediyoruz. Etli bir yapıya sahip ve belirgin bir anatomisi yok. Üzerinde bir delik var, bu da bir şeyin içeri girmesi veya dışarı çıkması gerektiğini gösteriyor. Ancak, bu, daha önce gördüğüm hiçbir yumurtaya benzemiyor” açıklamasında bulundu.
Eğer bu nesne bir yumurta ise, oldukça büyük bir yapıya sahip. “Bu küçük bir balık yumurtası değil, oldukça önemli bir şey” diyen araştırmacı, nesnenin tek başına bulunmuş olmasının da ilginç olduğunu belirtti. Genellikle yumurtlayan hayvanlar yumurtalarını grup halinde bırakır.
Araştırmacılar, robotik bir kol kullanarak nesneyi nazikçe itip, yumuşak olduğunu belirledikten sonra, vakum yoluyla topladılar ve daha detaylı inceleme için laboratuvara götürdüler.
Derin denizlerin keşfi, henüz bilinmeyen birçok gizemi içinde barındırıyor. Yoğun basınçlar ve dondurucu sıcaklıklar, geniş çaplı keşifleri zorlaştırıyor. Ancak uzaktan kumandalı araçlar sayesinde, okyanus yavaş yavaş sırlarını ortaya koyuyor. Bunlar arasında derin deniz türlerinin üreme biçimleri de bulunuyor.
Okyanus Keşif Programı koordinatörü, “Derin deniz gerçekten harika bir şekilde tuhaf. ‘Altın küre’yi topladık ve gemiye getirdik, ancak biyolojik kökenli olduğunu anlamaktan öteye geçemedik. Bu bulgu, gezegenimiz hakkında ne kadar az şey bildiğimizi ve okyanuslarımız hakkında öğrenip takdir edilecek çok şey olduğunu hatırlatıyor” dedi.
Derin denizlerdeki keşifler, bilinmeyen yaşam formlarını ve doğal olayları anlamak için büyük bir önem taşıyor. Bu tür bulgular, bilim dünyasında merak uyandırmakla kalmayıp, okyanusların derinliklerinde henüz keşfedilmemiş birçok sır bulunduğunu gösteriyor. Her yeni keşif, gezegenimizin gizemlerini çözme yolunda önemli bir adım daha atmamıza olanak tanıyor.
Etiketlendi:
- bilim
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.