Ay'da Rüzgar veya Yağmur Yok, Ancak Aşırı Sıcaklıklar Var !
Ay’daki hava durumu nasıldır ? Ay’ın ekstrem sıcaklıklarını incelemek, astronotların Mars’a hazırlanmalarına yardımcı olabilir.
Ay, Dünya’ya yakın bir konumda olduğundan, Mars’a hazırlık amacıyla bir üs kurma konusunda uygulama yapmak için ideal bir aday olarak görülüyor. 2034 yılına kadar Artemis III misyonu, Ay’ın Güney Kutbu’na ilk mürettebatlı uzay aracını gönderecek ve burada bir üs kuracak.
Ay’da yaşamaya dair hâlâ pek çok bilinmeyen olsa da, en azından Ay’ın hava durumu hakkında bazı bilgiler mevcut. Araştırmacı, Ay’daki hava durumu hakkında şunları söylüyor:
“Dünyada alışık olduğumuz anlamda bir hava durumu Ay’da yok. Çünkü Ay, Dünya gibi kalın bir atmosfere sahip değil.”
Ay’ın Atmosferi
Atmosfer, bir gezegeni çevreleyen ve yerçekimi tarafından tutulan gazlardan oluşan bir katmandır. Ay’da çok ince bir atmosfer bulunmasına rağmen, bu atmosfer Dünya’nınkine göre oldukça zayıftır ve dolayısıyla hava durumunu oluşturacak gazlar bu atmosferde uzun süre kalamaz.
“Partiküller, Ay’ın yerçekimi tarafından tutulmuyor,” diyen araştırmacı, bu partiküllerin kısa süreliğine Ay’da kalabilse de, atmosferin zayıf yapısı nedeniyle nihayetinde uzaya kaçacağını belirtiyor.
Ay, güneş rüzgarlarından bazı hava durumu etkilerini alabilir. Güneş’in en dış atmosfer tabakasından salınan yüklü parçacıklar, Ay yüzeyine ulaşabilir. Ancak, bu parçacıklar yavaş hareket ettikleri için yerinde tutacak bir şey yok ve bu durum, Ay yüzeyinin bir tarafından diğerine ısı taşıyacak kadar etkili değildir.
Ay’daki Sıcaklık Nedir ?
Hava durumu parçacıkları Ay’da kalamadığı için, gündüz tarafındaki sıcaklık 250 derece Fahrenheit’e ( sıcaklık ölçümünde kullanılan bir birimdir ) kadar çıkabilirken, gece tarafındaki sıcaklık -208 derece Fahrenheit’e kadar düşmektedir. İnce atmosfer, gündüz tarafındaki ısının gece tarafına geçmesini engeller. Dünya’da yerçekimi ve kalın atmosfer, yüzey sıcaklığının düzenli olmasını sağlar.
Ay’da ışıklı ve karanlık taraflar arasında sıcaklık anında değişir. “Sıcaklık hemen hemen anında soğuktan sıcağa geçer,” diyen araştırmacı, Ay’ın bir günü yani Dünya etrafında dönüş süresinin yaklaşık 30 gün olduğunu aktarıyor.
Ay’da gündüz ve geceyi ayıran Terminator adında birkaç yüz mil genişliğinde bir bölge bulunur. Burada, Güneş’in Ay’a vuruş açısına bağlı olarak bir sıcaklık gradyanı ( bir bölgede sıcaklığın belirli bir yönde nasıl değiştiğini gösteren bir ölçüdür. ) gözlemlenebilir.
Ay’da Hava Durumuna Nasıl Hazırlanılır ?
Ay’daki ekstrem sıcaklıklar, orada yaşamayı planlayan herkesin sürekli sıcaklık kontrolüne ihtiyaç duyacağı anlamına gelir. Gündüz tarafında serinletme, gece tarafında ise ısıtma gereklidir.
“Kalın bir atmosfer olmadığından, ikliminizi yanınıza almak zorundasınız,” diyor araştırmacı.
Ay’da herhangi bir yerleşim, sürekli iklim kontrolü içermelidir. Örneğin, üs, güneş ışığını yansıtmak ve sıcaklık kontrolü gereksinimlerini azaltmak için ince ve dayanıklı bir plastik ile kaplanabilir. Astronotların Ay’da giyeceği uzay giysileri ise hem iklim kontrolü sağlamalı hem de radyasyondan korunmayı içermelidir.
Dünya’nın hava durumu, biyo çeşitliliği ve atmosferi nedeniyle en ilginç olanıdır. Ancak, diğer gezegenler ve uydular da çeşitli meteorolojik olaylar sunar.
Mars’ın atmosferi büyük ölçüde karbondioksit içerir ve yörüngesinin şekli, karbondioksidin donduğu ve gaz haline geldiği bölgeleri geçmesini sağlar. Bu durum, gezegen üzerinde dev toz fırtınalarına neden olur. Titan gibi diğer uydular ise metan döngüsüne sahip olup, erozyona neden olur ve Dünya’nınkine benzer bir hidrolojik döngü gösterir.
Bu nedenle, Ay’a bir seyahat planlıyorsanız, hem soğuk hem de sıcak hava koşullarına hazırlıklı olmalısınız. Ne yazık ki, Ay’da çok fazla ılıman hava bulunmuyor. Ayrıca, yağmurluk veya şemsiye getirmeyi unutmayın çünkü Ay, yağış ya da kar gibi hava olayları yaşamaz.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.