Japon Bilim İnsanları Yapay Rahimde Bebek Köpekbalıklarını 355 Gün Büyüttü
Japonya’daki bilim insanları, erken doğan köpekbalığı embriyolarını doğmaya hazır olana kadar kuluçkaya yatırabilecek bir yapay rahim geliştirdi. Motobu’daki Okinawa Churaumi Akvaryumu’ndaki bir araştırma ekibi, Etmopterus molleri türü ince kuyruklu fener köpekbalığı embriyolarını 355 güne kadar kuluçkaya yatırabilen bir yapay sistem inşa etti. Bu, önceki 160 günlük rekorlarının çok üzerinde bir süre.
Yeniden düzenledikleri süreç, orta dönem embriyoların birkaçını doğal doğum boyutlarına yakın olan 3 santimetreden 15 santimetreye (1.2 ila 5.9 inç) kadar büyümesine izin verdi.
Erken doğan köpekbalıkları, doğduklarında özellikle savunmasızdır çünkü deniz suyu kırılgan vücutları için çok tuzludur. Bu durum, canlı doğum yapan (vivipar) köpekbalıkları için tehlikelidir, çünkü onları dış ortamdan koruyacak bir kabukları yoktur.
Bu sorunun üstesinden gelmek için, köpekbalığı kan plazmasına benzer ozmotik basınç ve tuzluluğa sahip yapay bir rahim sıvısı geliştirmekti. Sistem, sahte rahimdeki sıvının kimyasal bileşimini de kademeli olarak değiştirdi; yapay rahim sıvısının oranını yüzde 100’den yüzde 6.3’e düşürürken, deniz suyu oranını yüzde 0’dan yüzde 93.7’ye yükseltti.
Bu yöntem başarılı oldu, her ne kadar mükemmel olmasa da. 33 embriyodan sadece üçü doğum boyutuna ulaştı. Ancak hayatta kalan üçlü sağlıklı ve formda. Yapay rahimden çıkarıldıklarında, onlara kıyılmış uskumru ve karides yemeği verildi ve “normal” bebek köpekbalıkları gibi davranmaya başladılar.
Şimdi, bu köpekbalıkları Okinawa Churaumi Akvaryumu’nda sağlıklı yetişkinler olarak yaşıyor ve doğal doğan akranlarından hiçbir farkları yok gibi görünüyor.
“Akvaryumumuzda, koruma için dış dünyada olduğu gibi, aldığımız türleri seçemeyiz. Köpekbalıklarının üreme sistemleri büyük çeşitlilik gösterir ve bence sistemimiz sadece vivipar köpekbalıklarının yaklaşık yarısına uygulanabilir. Daha evrensel sistemler geliştirmek istiyoruz,” dedi çalışmanın baş yazarı ve Okinawa Churashima Vakfı’nda araştırmacı olan Taketeru Tomita.
Son yıllarda, bilim insanları diğer türler için de yapay rahimler üzerinde çalıştı – memeliler de dahil olmak üzere. 2017’de, iki ayrı araştırma ekibi, bir çantada erken doğan bir kuzuyu büyüten iki farklı yapay rahim geliştirdi. Ne kadar ürkütücü görünse de, bu çığır açan araştırma bir gün aşırı prematüre doğan bebeklerin hayatını kurtarmaya yardımcı olabilir.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.