Yeniden Programlanmış Kök Hücrelerle Oluşturulan Yapay Embriyo Modeli, Erken İnsan Embriyosuna Benziyor.
Bilim insanları, insan embriyosunun erken dönemini taklit eden benzersiz bir “embriyo modeli” geliştirdi. Bu önemli gelişme, doğal embriyo gelişimini anlama amacı taşıyor ve potansiyel olarak birçok tıbbi ve bilimsel uygulamanın kapısını açabilir.
Embriyo modeli, Weizmann Enstitüsü ekibi tarafından yeniden programlanmış kök hücreler kullanılarak oluşturuldu ve 14 günlük gerçek bir embriyoya benzer bir yapıya sahip. Hatta bu yapının laboratuvarda hamilelik testlerini pozitif yapan hormonlar dahi ürettiği belirtiliyor.
Geliştirilen bu embriyo modeli, insan embriyosunun erken aşamalarında bulunan tüm temel yapıları taklit eden ilk “eksiksiz” embriyo modeli olarak kabul ediliyor. Bu model, bilim insanlarının farklı hücre türlerinin nasıl ortaya çıktığını anlamalarına, vücut organlarının oluşumunun ilk adımlarına tanıklık etmelerine ve kalıtsal/genetik hastalıkları anlamalarına yardımcı olabilir.
Embriyo modelinin oluşturulmasında sperm ve yumurta yerine, vücuttaki her tür dokuya dönüşebilen kök hücreler kullanıldı. Daha sonra bu kök hücreler, insan embriyosunun erken aşamalarında bulunan dört farklı hücre tipine dönüştürüldü. Bu süreç, hücrelerin doğru karışımının ve ortamının sağlanmasıyla başladı ve bu karışım %1’lik bir kısmın kendiliğinden insan embriyosuna benzeyen bir yapıya dönüşmesine yol açtı.
Embriyo modeli, döllenmeden 14 gün sonrasına kadar büyütüldü ve geliştirildi. Birçok ülkede, bu süre normal embriyo araştırmaları için yasal bir sınır olarak kabul edilmektedir.
Bu gelişme, embriyo gelişiminin 14 günlük aşamadan sonrasının etik boyutunu gündeme getiriyor. Embriyo modelleri, yasal olarak embriyolardan farklı kabul edildiği için birçok ülkede yasa dışı sayılmamaktadır, ancak bu tür modeller, ne kadar gerçekçi olurlarsa etik soruları da beraberinde getirecektir.
Pompeu Fabra Üniversitesi’nden Prof. Alfonso Martinez Arias, bu çalışmanın “çok önemli bir araştırma parçası” olduğunu ve insan vücudunun oluşumunu incelemek için yeni bir kapı açtığını belirtti.
Araştırmacılar, bu embriyo modellerinin hamileliği etik dışı ve aslında imkansız kılacağını vurgularken, ilaçların hamilelik döneminde güvenli olup olmadığını test etmek gibi birçok tıbbi uygulamaya yol açabileceğine inanıyorlar.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.