Daha İyi Bir Bitki Büyüme Ortamı İçin Cam Tozu Ekleyin !
Cam atıkları genellikle çöplüklere gönderilir, ancak bu durum değişebilir. Yapılan yeni bir çalışma, öğütülmüş cam parçalarının toprağa karıştırıldığında, sadece toprakla karşılaştırıldığında daha iyi bir bitki büyüme ortamı oluşturabileceğini ortaya koyuyor.
Büyük cam eşyalar geri dönüştürülerek aynı rengin daha fazla camına dönüştürülebilirken, küçük cam parçaları çeşitli renklerde olup, verimli bir şekilde ayrıştırılamayacak kadar küçüktür. Bu nedenle, bu küçük cam parçalarının büyük bir kısmı genellikle çöplüklere atılmaktadır.
Cam ve kum, esasen silikadan oluştuğu için, bilim insanları, öğütülmüş cam parçalarının kumun yerine geçip geçemeyeceğini araştırdılar. Bu yöntem, camın çöplüklerden kaçınmasını sağlayacak ve aynı zamanda giderek azalan kum ihtiyacını da azaltacaktır.
Araştırma ekibi, cam şişeleri çöplüğe gitmeden önce kıran ve oluşan parçaları yuvarlayan bir şirketten cam parçaları temin etti. Bu cam parçalarının üç farklı boyutunu, ticari saksı toprağı ile karıştırdılar; karışım oranları tamamen cam parçalarından %100 toprağa kadar değişiyordu.
Araştırmacılar, farklı büyüme ortamlarında kişniş, dolmalık biber ve jalapeño bitkilerini yetiştirdiler ve diğer tüm koşulları aynı tutarak sera ortamında gözlem yaptılar.
Sonuçlar, cam parçalarının kaba kum tanecikleri büyüklüğünde olduğu karışımlarda, oksijenin bitkilerin köklerine daha iyi ulaştığını ve optimum nem seviyelerinin korunduğunu gösterdi. Ayrıca, cam parçalarının yuvarlanmış olması, köklerin kesilmesini engelledi.
Araştırma ekibi, özellikle saksı toprağı karışımında yetişen bitkilerin, bitki büyümesi için gerekli olan azot, fosfor ve potasyum gibi besin maddelerini daha yüksek seviyelerde içerdiğini belirtti. Ancak, %50’den fazla cam parçası içeren karışımlarda yetişen bitkiler, %100 saksı toprağında yetişen bitkilerden daha hızlı büyüyüp daha fazla su tuttu. pH seviyeleri ise tüm karışımlarda benzer aralıkta kaldı.
Daha hızlı büyüme oranının, %100 toprak içeren saksılarda bir mantarın gelişmesinden kaynaklanabileceği belirtiliyor. Bu mantar bitki büyümesini yavaşlatıcı etkilere sahip. Cam parçaları içeren saksılarda ise bu mantar görülmemiş – bilim insanları bunun nedenini araştırıyor.
Sonuç olarak, geri dönüştürülmüş camın tarım toprağında ticari ölçekte kullanılması durumunda, gübre, pestisit ve fungisit gibi sorunlu kimyasalların kullanımını azaltacağı umuluyor.
Kimya yüksek lisans öğrencisi, ekibin bulgularını Kimya Derneği’nin sonbahar toplantısında sunacak. Kimya yüksek lisans öğrencisi, “Kimyasal maddelerin sağlığımızı olumsuz etkileyebileceğini minimize etmek çok önemli. Bu maddelerin kullanımını azaltabilirsek ve geri dönüşüm toplayarak toplulukları destekleyebilirsek, insanlara daha iyi bir yaşam kalitesi sunabiliriz” şeklinde konuştu.
Cam parçalarının verim ve tat gibi faktörler üzerindeki etkileri, bitkiler hasat edildiğinde netleşecek.
Bu bulgular, cam atıklarının geri dönüşümünü teşvik etmenin yanı sıra, tarımda sürdürülebilir çözümler arayanlar için umut verici bir alternatif sunuyor. Geri dönüştürülmüş camın, tarımsal üretkenliği artırabilecek ve çevresel etkileri azaltabilecek potansiyeli, gelecekte tarım uygulamalarında önemli değişikliklere yol açabilir. Araştırmaların devam etmesi ve bu yöntemin ticari ölçekli uygulamalarda test edilmesiyle, cam tozunun tarım sektöründe nasıl bir devrim yaratabileceği daha net bir şekilde anlaşılacak.
Etiketlendi:
- bilim
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.