Muz Kabuğu İle Yenilikçi Lezzet Deneyimi: Muz Kabuğu Unu !
Her muzu soyduğunuzda ve kabuğunu attığınızda, lezzetli ve besleyici bir atıştırmalığı çöpe atıyorsunuz demektir.
Yapılan son araştırmalar, muz kabuklarının haşlanıp, kurutulup, un haline getirildiğinde, bu unun buğday bazlı ürünlerden daha güzel hatta daha iyi tat veren fırınlanmış ürünlere dönüştürülebileceğini gösterdi.
Vegan yemek blogları hayranıysanız, muhtemelen muz kabuğunu pişirmeyi hiç düşünmemişsinizdir. Ancak sadece güvenli değil, bilim insanları ayrıca gerçekten size iyi geldiğini de göstermiştir. Deneyin ürünleri tadına baktığında, tüketiciler kabuksuz şekerli kurabiyelerden aldıkları kadar mutlu olduklarını bildirmişlerdir.
Ayrıca, mineraller ve kanserle savaşan besin maddeleri açısından da oldukça zengin bir içeriğe sahip olacaksınız. Örneğin muz kabuklarıyla zenginleştirilmiş şekerli kurabiyeler, çok daha fazla lif, magnezyum, potasyum ve antioksidan bileşikler içermektedir.
Olumsuz yanı, fazla miktarda muz kabuğu unu eklemenin, kurabiyelerin biraz kahverengi ve sert olmasına neden olmasıdır, muhtemelen tüm ek liflerden dolayı. Ancak unun %7.5 muz kabuğuyla yapıldığında, kurabiyelerin dokusu çok daha çekici bir dengeye ulaşmıştır. Ayrıca, ürünler de raflarda üç ay boyunca oda sıcaklığında iyi saklanmıştır.
Çalışma sadece muz kabuklarının fırınlanmış kurabiyelere eklenmesinin sonuçlarını incelediği için, muz kabuğu ununu ekmek, kek ve makarnalarda kullanmanın da düşünülmeye değer olduğunu göstermektedir.
Geçen yıl örneğin, bir çalışma, muz kabuğu pastasının sarı meyvenin kabuğunun, pişmiş ürüne doğal bir renk verdiğini ve besleyici bir artı sağladığını bulmuştur.
Öte yandan, 2016 yılında yapılan bir çalışma, buğday ununun %10’una kadar muz kabuğu unuyla değiştirilmesinin pişmiş ekmekte daha yüksek protein, karbonhidrat ve yağ içeriği ile zenginleşmesine neden olduğunu bulmuştur.
Bu meyvenin kabuğunu yemek sadece sağlıklı bir seçenek değil, aynı zamanda gıda atığını azaltmaya da yardımcı olabilir. Bir muzun ağırlığının yaklaşık %40’ı kabuğundadır ve çoğu zaman, bu besin dolu kabuk sadece çöpe atılır.
Tabii, muz kabukları hamken oldukça kullanışsız olabilir. Ancak doğru şekilde hazırlandıklarında, oldukça lezzetli bile olabilirler. Hatta bazı ürünlerin raf ömrünü bile uzatabilirler, çünkü kabuklar antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Mango kabuğu gibi diğer meyve kabukları için de aynı şey geçerli, bu da bir kekin antioksidan özelliklerini artırabilir ve lezzetini iyileştirebilir bulunmuştur.
Muz kabuğunun yeniden değerlendirilmesi, sadece sağlıklı ve lezzetli bir seçenek sunmakla kalmaz, aynı zamanda gıda atığının azaltılmasına da yardımcı olabilir. Yani bir muzun içindeki meyveyi alırken kabuğunu saklamayı düşünün.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.