Antibiyotik direncinin 2050 yılına kadar 39 milyon insanı öldüreceği tahmin ediliyor !
Dünya genelinde antibiyotik direncinin 2050 yılına kadar yılda 1.9 milyon kişiyi doğrudan öldüreceği tahmin ediliyor. Şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışmaya göre, antibiyotik direncinden kaynaklanan ölümler 2019 yılında yıllık 1.27 milyondan 2050’de yılda 1.91 milyona yükselecek. Bu dönemde toplamda 39 milyon kişinin antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybetmesi bekleniyor. Ancak, bu ölüm sayısının üçte biri, alınacak önlemlerle önlenebilir.
Antibiyotik direnci, mikropların, onları öldüren ilaçlara karşı hayatta kalma yeteneği geliştirmesiyle ortaya çıkar. Bu durum, enfeksiyonların tedavi edilmemesi anlamına gelir. Antibiyotiklerin hem sağlık hizmetlerinde hem de tarımda yaygın kullanımı nedeniyle, giderek daha fazla mikroorganizma direnç kazanmaktadır ve bu direnç küresel çapta yayılmaktadır. Ancak, sorunun kapsamı hala tam olarak bilinmemektedir.
Araştırma ekibi, 1990’dan 2021’e kadar antibiyotik direnci nedeniyle ölen kişi sayısını tahmin etmeye çalıştı. Ekip, “Tahminlerimiz 500 milyondan fazla kayda dayanıyor. Coğrafi olarak ve zaman içinde geniş bir kapsama sahibiz,” diyor.
Genel ölümler artış gösterirken, ekip, çocuklar arasındaki ölüm oranlarının aşılar ve gelişmiş sağlık hizmetleri sayesinde düştüğünü buldu. 1990 ile 2021 yılları arasında, antibiyotik direnci nedeniyle beş yaş altı çocuklarda ölümler yüzde 50’den fazla azalırken, 70 yaş üstü yetişkinlerde ölümler yüzde 80’den fazla arttı.
Genel olarak, antibiyotik direnci nedeniyle ölenlerin sayısı 1990 yılında 1.06 milyon iken, 2019’da 1.27 milyona, 2021’de ise 1.14 milyona düştü. Ancak, 2020 ve 2021 yıllarındaki bu düşüşün, COVID-19 kontrol önlemlerinin diğer enfeksiyonları da azaltması nedeniyle geçici bir durum olduğu düşünülüyor. Bu nedenle, direncin mücadelede kalıcı bir iyileşme sağlamadığı düşünülüyor.
Çalışmanın “en olası” senaryosuna göre, antibiyotik direnci nedeniyle ölümler 2050 yılına kadar yılda 1.91 milyona çıkacak. Eğer en sorunlu bakterilere karşı yeni antibiyotikler geliştirilirse, 2050’ye kadar 11 milyon ölümün önlenebileceği belirtiliyor. Daha iyi sağlık hizmetlerine erişim sağlanan bir “daha iyi bakım” senaryosunda ise, daha fazla ölüm önlenebilir.
1.91 milyon yıllık ölüm sayısı, 2016’da yapılan bir incelemeye göre 2050’de 10 milyon ölüm beklentisinden çok daha düşük. O tahmin, daha az güvenilir verilere dayanıyordu ve HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ile sıtma gibi hastalıklarda antibiyotik dışı ilaçlara karşı direnç sorununu da kapsıyordu, diyor ekip üyesi.
Yeni çalışma, önceki çabalardan daha kapsamlıdır, ancak bazı önemli sınırlamaları da vardır. Araştırmacılar, antibiyotik dirençli enfeksiyonların ölümlere neden olma riskinin dünya genelinde aynı olduğunu varsaymanın doğru olmadığını belirtiyor. “Temel sağlık altyapısı sınırlı olduğunda, ilaç dirençli enfeksiyonlar, ilaçlara duyarlı enfeksiyonlardan daha fazla ölüme neden olmayabilir,” diyor ekip.
Ayrıca, ekibin tahminlerine karşı şüpheleri var. “Antimikrobiyal direnç eğilimlerini tahmin etmenin çok güvenilmez olduğunu düşünüyorum,” diyor ekip. İlaç dirençli mikroplar aniden ortaya çıkabilir veya kaybolabilir ve uzmanlar genellikle bu değişimlerin temel mekanizmalarını anlamakta zorluk çekebilir. Bu yüzden, sık sık tahmin edilemez kara kuğu olayları yaşanabilir, diye ekliyorlar.
Antibiyotik direnci, gelecekte büyük sağlık sorunlarına yol açabilecek bir tehdit olarak karşımızda duruyor. Yapılan çalışmalar, antibiyotiklerin bilinçli ve kontrollü kullanımının önemini vurgularken, aynı zamanda etkili sağlık politikalarının ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinin gerekliliğini de ortaya koyuyor. Antibiyotik direncinin etkilerini azaltmak ve gelecekteki ölümleri önlemek için uluslararası iş birliği, araştırmalar ve sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi şart. Kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, bu konuda atılacak en önemli adımlardan biri olarak öne çıkıyor. Hep birlikte, daha sağlıklı bir gelecek için antibiyotik direnciyle mücadeleye devam etmeliyiz.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.