Az Yemek Farelerin Ömrünü Uzatıyor – Nedenini Çözdük mü?
Bir asırdan fazla bir süredir, daha az beslenen farelerin ve sıçanların daha uzun yaşadığını biliyoruz. Ancak yeni bir çalışma, bunun sırrının enerji tüketimi ve harcanması arasındaki dengesizlik olabileceğini ortaya koyuyor, enerji veya protein eksikliği değil. Yurtdışında ki araştırmacılar, aynı diyetlere tabi tutulan fare gruplarını inceledi ve daha serin ortamlarda barındırılan farelerin daha uzun ve sağlıklı yaşadığını buldular. Önemli fark, ısınmak için daha fazla enerji harcamaları gerektiğiydi.
Bulgular, diyetin sağlık ve yaşlanma üzerindeki etkilerini anlamak için sadece enerji alımının incelenmesinin yeterli olmayacağını ima ediyor. Araştırmayı yöneten üniversiteden beslenme bilimcisi ve başka bir üniversiteden biyolojik bilimci bu konunun önemini vurguluyor.
Kalorilerden Fazlası
Bu keşif, bir gün insanlara sıkı diyetler olmadan aynı uzun ömür faydalarını sağlayabilir. “Yalnızca kalori alımı veya makro besin veya protein alımı veya herhangi bir bileşen değil,” dedi beslenme bilimcisi, Akademik bir dergi için araştırma hakkında. “Bunların enerji dengesiyle olan etkileşimi.”
Kalori azaltmanın farelerin sağlığına ve ömrüne iyi gelmesinin kesin mekanizması üzerinde bir fikir birliği yoktur. Bir teori, avantajların sadece daha az yiyecek veya belirli bir makro besin tüketmekten kaynaklandığını öne sürer. Bazı araştırmalar, bazı proteinlerin daha az yenmesinin bir faktör olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, kalori kısıtlaması sırasında kısa vadeli bir enerji dengesizliğinin uzun vadeli sağlık kazançlarına yol açabileceği de mümkündür.
Eğer faydalardan yalnızca kalori ve protein alımının azaltılması sorumluysa, sağlık önlemleri yiyecek alımları aynı olan fare grupları arasında değişmemelidir, diye önerdi araştırmacılar. Ancak faydalar, ısınma ihtiyacı nedeniyle daha az mevcut enerjiden kaynaklanıyorsa, yiyecek alımları ‘daha sıcak’ gruptakiyle aynı olan ‘daha soğuk’ farelerde ömür ve sağlık iyileşmelidir.
Deneysel Bulgular
Çalışma, daha sıcak ortamlarda gruplar halinde farelerin günde 12 saat boyunca sınırsız yiyecek yemelerine izin verdi. Daha serin ortamlardaki fareler, daha sıcak muadillerinin diyetlerine uyacak şekilde ‘çift beslenmiş’ olup, grupların aynı kalorileri, proteinleri ve diğer besinleri aldığından emin oldu.
Kısa süreli bir deneyde, fareler 11 hafta boyunca 10°C, 21°C veya 30°C’de tutuldu. Biyomarker testleri, daha serin ortamlarda yaşayan farelerin hormonal, metabolik ve fizyolojik faydalar yaşadığını gösterdi. Ayrıca oldukça hızlı kilo verdiler ve bu kilo kaybını sürdüler.
Daha uzun bir deney, fareleri 12 haftalık olduklarından itibaren ömürlerinin geri kalanında takip etti. 22°C’de tutulanlar, aynı şekilde beslenip 27°C’de tutulanlara göre yaklaşık %20 daha uzun yaşadı. Daha serin kafeslerde yaşayan fareler, yaşlandıkça daha sağlıklıydı ve daha sıcak farelere göre denge, koordinasyon ve nörolojik işlevleri daha yavaş azaldı.
“Böylece, gözlemlenen faydaların birincil katkısı enerji dengesi (enerji alımı eksi enerji harcaması) idi,” diyor ekip.
İnsanlar İçin Ne Anlama Geliyor?
Bu çalışma, ilaçlar veya egzersizden etkilenmeden enerji dengesizliği yaratmak için daha serin sıcaklıkları kullanarak yapıldı, ancak soğuğun kendisinin de kendi etkisi olabilir. Elbette, çoğu insan, bir enerji dengesizliği yaratmak için soğuğa katlanmayı pratik bulmaz ve bunun bizim için iyi olup olmadığını da bilmiyoruz.
Araştırmacılar, bazı ilaçlar gibi diğer faktörlerin de vücudun enerjisini dengeyi bozarak sağlığı iyileştirebileceğini merak ediyorlar. Popüler GLP-1 analog ilaçları gibi Ozempic’in benzer uzun vadeli sağlık iyileştirmeleri sağlayıp sağlayamayacağı henüz belli değil.
“Bu sonuçlar, sürekli diyet müdahalelerinin sağlık ve uzun ömür faydalarını tahmin etmek için yalnızca diyet enerji alımının gerekli olmadığını güçlü bir şekilde göstermektedir,” diye sonuçlandırıyor yazarlar.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.