Deniz Yosunu Ormanları Karbon Depolama Gücüyle Dikkat Çekiyor
Okyanus altındaki ormanlar, karbon depolama konusunda kritik bir öneme sahip.
Karasal Ormanlar ve Deniz Yosunu Ormanları
Dünyanın karasal ormanlarının karbonu depolayabildiği yaygın olarak bilinirken, deniz yosunu ormanlarının bu görevdeki rolü pek bilinmiyor. Batı Avustralya Üniversitesi tarafından yürütülen ve Nature Geoscience dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, deniz yosununun karbon taşıma kapasitesini yılda 10-170 milyon ton olarak belirledi.
Deniz Yosununun Enerji Üretimi
Deniz yosunu ormanları tarafından yakalanan karbon, bitkiler için enerji üretiminde kullanılabilir. Bu karbonun yaklaşık %15’i derin okyanus yutaklarına aktarılıyor. Deniz ekoloğu Karen Filbee-Dexter, bu bulguların deniz yosununun karbon depolamadaki önemini vurguladığını ve bazı bölgelerde bu rolün özellikle güçlü olduğunu belirtti.
Önemli Bölgeler
Filbee-Dexter, “Avustralya, ABD, Yeni Zelanda, Endonezya ve Şili’nin deniz yosunu ormanlarının karbon giderme kapasitesi özellikle yüksek” dedi. Araştırma grubu, deniz yosununun karbon depolama kapasitesinin, deniz yosunu ve diğer makroalglerin korunması için öncelikli hale getirmesi gerektiğini vurguladı.
Deniz Yosunu Ormanlarının Korunması
Çalışmanın ikinci yazarı Albert Pessarrodona, restorasyon çabalarının deniz yosunu ormanlarının iklim değişikliğiyle mücadelede destek olacağını belirtti. Pessarrodona, “Deniz yosunu ormanları, okyanus ısınması, sıcak hava dalgaları, besin kirliliği ve aşırı avlanma gibi çeşitli insan baskıları nedeniyle dünyanın birçok bölgesinde alarm verici hızlarda kayboluyor” dedi.
Çözüm ve Faydaları
Pessarrodona, “Deniz yosunu ormanlarının restorasyonu, atmosferden karbonun uzaklaştırılmasına yardımcı olabilirken, biyolojik çeşitliliği artırır ve balıkçılığı destekler” diye ekledi. “Bu nedenle, deniz yosunu ormanlarının sürdürülebilir yönetimi, biyolojik çeşitlilik, kirlilik ve iklim krizini bir arada ele alır” ifadelerini kullandı.
Önceki Yazı
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.