Wyoming Üniversitesi Paleontologları Kuzey Pasifik’te Çığır Açan Bir Keşif Yaptı !
Dikkat çekici bir bulguyla, Wyoming Üniversitesi’nden bilim insanları, 3.5 milyon yıl öncesine ait iyi korunmuş bir megalodon dişi ortaya çıkardı. Genellikle okyanus tabanlarından veya kumsallardan toplanan megalodon dişlerinin aksine, bu nadir örnek Hawaii’nin yakınındaki Kuzey Pasifik’in derinliklerinde doğal ortamında bulundu.
8 santimetrelik diş, bu derinliklerde bulunan ilk diş olma özelliğini taşıyor ve genellikle megalodon dişlerinin çıkarılmasında kullanılan deniz tabanı çökeltilerinden farklı bir yöntemi sorguluyor. Bu çığır açan keşif, bilim insanlarının bölgenin derin deniz jeolojisini ve biyolojisini anlamak amacıyla uzaktan kumandalı bir araç (ROV) ile inceleme yaparken tesadüfen gerçekleşti.
Şaşırtıcı bir şekilde, dişin testere dişli kesici kenarları hala sağlamdı, bu da onun çevresindeki kayalardan kopmadan önce okyanusa sürüklenmediğini gösteriyor. Diş, son birkaç milyon yılını, okyanus akıntılarının sediment birikimini önlediği bir denizaltı sırtınının tepesinde geçirmiş.
Bu belirli örneği özel kılan bir başka özellik de şuydu: Dişin yalnızca dış yüzeyi fosilleşmiş görünüyordu. Tabanı gibi ucu da kırılmış, içindeki süngerimsi yapının ortaya çıkmasına neden olmuştu. Benzer fosiller üzerine yapılan önceki araştırmalara göre, megalodonların çoğunun kıyı bölgelerinde yaşadığı görülüyor.
Karasal alanlardan uzakta, Pasifik Okyanusu’nun ortasında bulunsa da, bu diş, açık okyanus tabanında bulunan ilk diş değil. Kayıtlar, bu bölgede başka megalodon kalıntılarının da bulunduğunu gösteriyor, bu da okyanusun en büyük köpek balığının gizemli yaşamına ışık tutuyor.
Yaklaşık olarak 23 ila 3.6 milyon yıl önce Miyozen ve Pliyozen dönemlerinde yaşamış olan megalodon, anormal iklim değişiklikleri nedeniyle soyu tükendi. Balinaların besin kaynağı olarak gördüğü en büyük tehlikeleri olan iklim değişiklikleri sonucu yiyecek bulamamaları ve soğuk iklimde yaşayamamaları megalodonların neslinin sonunu getirdi.
Bu nadir megalodon dişi keşfi, derin denizleri ileri teknoloji ekipmanlarıyla keşfetmenin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Okyanusun derinliklerinden daha fazla sırrı çözdükçe, dünyanın eski geçmişi hakkında değerli bilgiler elde ediyoruz.
Etiketlendi:
- bilim
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.