Hiç Popüler Olmayan 32 tuhaf teknoloji
Günümüzde birçok icat başarılı olurken, bazı tuhaf icatlar ve buluşlar başarısız olmaya devam ediyor. Sıradışı fikirleri ve risk alan şirketleri takdir ediyoruz; çünkü bilim ve teknolojinin ilerlemesi bu cesaretli adımlarla gerçekleşiyor. Ancak her başarılı icadın ardında bir dizi başarısızlık hikayesi yatıyor.
Bu liste, destek görmüş ancak nihayetinde başarısızlıkla sonuçlanmış bazı fikirleri içeriyor. Bazıları zamanlama açısından şanssızdı, bazıları ise tüketicilerin taleplerini göz ardı etti. Belki de bazılarının hala başarıya ulaşma şansı olabilir
BLUETOOTH YÜZ MASKELERİ
Dünyanın en büyük tüketici teknolojisi fuarı olan CES, her Ocak ayında Las Vegas’ta düzenlenir. 2022’de, fuarın koridorlarında dolaşırken, virüslerin yayılmasını azaltmaya yönelik teknolojiler görmemeniz imkansızdı. Birkaç şirket, Bluetooth yüz maskelerinin geleceği olduğuna karar verdi. Bu maskeler sayesinde insanlar telefon görüşmeleri yapabilir, müzik dinleyebilir ve enfeksiyonlardan korunabilirler. Razer’ın Zephyr modeli belki de en ünlüsü; RGB ışıkları, hoparlörleri ve değiştirilebilir filtreleriyle ve tüm bunlar sadece 99 dolara. Ancak diğer Bluetooth yüz maskeleri gibi, bu da satıştan çoktan kalktı.
HOVERBOARD’lar
Hoverboard’ların yapılamayacağı söylenemez. Buradaki resim gerçek, 2022’de bir Formula 1 yarışında çekilmiş ve yaklaşık on yıl önce ARCA Space ve Hendo’dan hoverboard satın alabilirdiniz. İnsanlar, özellikle Geleceğe Dönüş filmini izleyerek büyüyenler, gerçek bir hoverboard fikrini seviyor.
STEAM MACHINES (Steam Oyun Konsolu)
2013 yılında, Steam oyun platformunun arkasındaki Valve şirketi, konsol piyasasında bir boşluk keşfettiğini düşündü. Xbox ve PlayStation’da sınırlı sayıda pahalı oyun oynamak yerine, oyunculara Steam’den satın alınmış herhangi bir oyunu oynayabilecekleri açık bir platform sunacaktı. Ancak buna ulaşmak iki yıl sürdü ve Alienware ve Gigabyte gibi büyük isimlerin desteğine rağmen, Steam konsolunun toplam satışı hiçbir zaman bir milyonu bile bulamadı. Bu, Sony’nin 87 milyon PlayStation 3 ünitesi sevk ettiğini düşünürsek oldukça düşük bir rakam.
KEDİ ÇEVİRMENLERİ
2003 yılında, bir Japon firma Meowlingual adında bir kedi çeviri cihazı başlattı. Kedinizin yüzüne doğrultun, çıkardığı sesleri dinlesin ve ekran üzerinde ve kısa bir cümle ile (mesela “Açım”) evcil hayvanınızın mevcut ruh halini ortaya çıkarsın. The Guardian’daki bir makaleye göre, cihaz “Tokyo’nun seçkin Japonya Akustik Laboratuvarı’nda geliştirilen ses izi analiz teknolojisini” kullanıyordu. Meowlingual, ABD ve Japonya’da yaklaşık 75 dolara satışa sunuldu, ancak maalesef artık mevcut değil.
MONOTEKERLER (Tek Tekerler)
Tekerlek üzerinde neden oturmayı tercih edesiniz ki? Yönlendirme ve frenleme için genellikle ayakların kullanıldığı bu araç oldukça garip. 1869’daki ilk tasarımdan sonra insanların ilgisini çekmiştir. Ancak sadece eğlence ve gösteri amaçlı olarak kullanılabilir.
ROBOTİK KOYUN KIRKICILARI
Avustralya’nın üniversiteleri ve endüstri kuruluşları 1980’lerin ortalarından beri işlemi 75 milyonu aşkın sürülerin işlerini otomatikleştirmenin yollarını araştırıyorlar. Batı Avustralya Üniversitesi’nden bir prototipin, YouTube’da aksiyonda olduğunu gösteren bir video bile var. Ancak sizi uyarıyoruz, manuel koyun kesimine kıyasla oldukça rahatsız edici görünüyor. Robotik koyun kesicilerinin hala üzerinde çalışılıyor, ancak eski yöntem devam etmeye devam ediyor ve muhtemelen önümüzdeki on yıl boyunca da devam edecek.
AR GÖZLÜKLERİ
Akıllı gözlükleri bu listeye koymuyoruz. Aslında, Ray-Ban ve Amazon’dan gelen son tasarımları beğeniyoruz. Bunun yerine, görüşünüzün üzerine görüntüler eklemek isteyen gerçek artırılmış gerçeklik gözlüklerinden bahsediyoruz, mesela size yön gösterern veya bakmakta olduğunuz turistik yeri size anlatmaya çalışan gözlükler gibi.
HD DVD’LER
Toshiba, 2005 yılında DVD’lerin yerine yüksek çözünürlüklü alternatifler öneren JVC ile karşılaştı. Toshiba’nın HD DVD’leri başlangıçta kapasiteyi 15GB’a üç kat artırdı, ancak disklerin hala eski DVD oynatıcılarda çalışacağı sözünü verdi. Toshiba’nın film endüstrisiyle işbirliği yapmasına rağmen, Sony’nin Blu-ray’i, daha büyük bir kapasiteye sahip olması ve PlayStation 3’ün standart olarak bir Blu-ray oynatıcı içermesi sayesinde zafer kazandı.
Radyo Gazeteler
Bugün telefonlarımızda bilgilere sonsuz bir şekilde kaydırıyoruz, ancak 1930’larda bazı şanslı Amerikalılar her sabah bir radyo ile teslim edilen bir gazeteyi okuyabiliyordu. Bu, bilgilerin gece boyunca yerel evlere iletilebilmesi için radyo istasyonlarını kullanıyordu, burada sayfa başına 15 dakikada bir yazdırılıyordu. Bu fikir, William Finch ve 125 dolarlık alıcıları sayesinde ticari gerçeklik haline geldi, ancak masraflar nedeniyle 1952’de Finch’in şirketi iflas ettiğinde hayal sona erdi.
KOKULU FİLMLER
TV’ler Amerikan evlerine gelmeye başladığında, film stüdyoları, sinema katılımı rakamlarını canlandırmak için harekete geçmeleri gerektiğini fark ettiler. Temel fikir, ekrandaki eyleme uyacak şekilde bir kokunun sinemadan yayılmasıydı, fanlar aracılığıyla itilen. Smell-O-Vision, 1960 tarihli “Scent of Mystery” filmiyle tanıtıldığında, film izleyicileri 30’a yakın böyle koku ile karşılaştı ve aynı zamanda ipuçları da verdi ( katil belirgin bir parfüm kullanıyordu). Ancak sinemalara sistemi eklemek pahalıydı, teknoloji güvenilir değildi ve kokular filmden uzun süre sonra da kalıyordu.
3D TELEVİZYONLAR
3D televizyonlar, üreticiler tarafından sevildi ancak alıcılar tarafından ilgisizlikle karşılandı. Neden mi? Çünkü 3D filmlerin sayısı az ve insanlar televizyon izlemeyi rahatlamak için yaparlar, gözlerinin arkasında baş ağrısı oluşup oluşmadığını merak etmek için değil.
AĞ BİLGİSAYARI
1990’ların ortalarında, Intel ve Microsoft bir fikir ortaya attılar. IT ekipleri tarafından yönetilen ve temel ofis görevlerine yönelik olarak tasarlanmış basitleştirilmiş PC’ler sağlayarak işletmelere para kazandırabilirlerdi. Kullanıcılar hiçbir ekstra yükleyemezdi: Net PC, işverenleri tarafından kilitlenmiş basit, kapalı bej bir kutuydu. Acer, Dell, HP ve birçok diğer büyük ismin desteğine rağmen, fikir başarısız oldu. Fiyatı çok yüksekti
MODÜLER TELEFONLAR
Project Ara’yı hatırlıyor musunuz? Bu, Google’ın değiştirilebilen bloklardan oluşan bir telefon girişimiydi. Orijinal telefonu satın alın, sonra istediğiniz gibi işlemciyi, belleği, kamerasını veya başka bir şeyi yükseltin. Ayrıca hoş görünüyordu. Ne yazık ki, Project Ara hiçbir zaman gerçeğe geçmedi.
BİLGİSAYARLAR İÇİN HAREKET KONTROLÜ
Bilgisayarlarımızı kontrol etmek için ses tanıma ve el jestlerini kullanmak 1970’lere dayanan bir fikir. UltraLeap gibi firmaların büyük gelişmeler sağlamasına rağmen, son yirmi yılda geleneksel giriş yöntemleri hala en doğru ve sezgisel olanlar olarak kalıyor. Apple Vision Pro’nun el jestlerine olan ilgiyi artırdığı doğru.
Giyilebilir BİLGİSAYARLAR
Giyilebilir bilgisayarların gerçekleştiğini iddia edebilirsiniz. Cebimizde telefonlar ve bileğimizde sensör dolu akıllı saatler var. Mobile Assistant serisi, cihazı belde taşınan bir plastik kutuya yerleştirirken, kullanıcılar bileklerine bir QWERTY klavye bağlıyordu. Xybernaut, sadece birkaç bin model sattıktan sonra unutulup gitti.
MICROSOFT BOB
1990’ların ortalarında, birçok kişi Windows’u anlamakta zorlanıyordu. Microsoft’un çözümü: Bob. Düz bir masaüstü yerine, kullanıcılar takvim, adres defteri, daktilo, çek defteri ve daha fazlasına tıklayabilecekleri 3D bir odaya girerlerdi. Ancak kullanıcılar bunun aşağılayıcı buldu ve Bob, o dönemin donanımı için çok talepkar olduğu düşünüldü, bir yıl içinde kullanımdan kaldırıldı.
DivX
Aynı filmi, DVD kalitesinde, 4.50 dolara satın alabileceğiniz, kaybolmakta olan bir VHS kasetinden neden izlemezsiniz? Onu geri vermek gerekmiyor: bir kez etkinleştirildiğinde, filmi izlemek için iki gününüz olur ve ardından disk okunamaz hale gelir. Amerikan elektronik perakendecisi Circuit City, bu fikrin arkasına 1998’de yerleşti ve büyük stüdyolar, sıkı korsanlık kontrollerini sevenler tarafından desteklendi. Ne yazık ki, kullanıcılar pahalı oynatıcıları veya oynatıcının kimlik doğrulamak için eve telefon etme ihtiyacını sevmediler. Ayrıca, olası çevresel etki de önemliydi.
UÇAN DAİRELER
Bilim kurgu, gerçek dünya teknolojisine uzun süredir ilham veriyor. İngiliz tasarımcı John West 1975’te, gerçek bir uçan daire yarattı. Ne yazık ki, West, üretim modelini gerçekleştirmek için hiçbir zaman finansman alamadı, ancak prototipi YouTube’da izleyebilirsiniz.
Motorcu Kaskı için HUD
Bir motosiklet kaskına heads-up ekran entegre edin, böylece sürücüler gözlerini yoldan hiç ayırmadan gereken yönleri ve hızları görsün. 2015’e kadar Indiegogo kampanyaları, Skully Helmets için 2.5 milyon doların üzerinde para topladı ve Intel 1 milyon dolar ekledi, ancak kask hiç gönderilmedi. Bunun yerine, şimdi ConnectedRide akıllı gözlüklerini 750 dolara satıyor ve Nuviz 699 dolara bağımsız bir HUD sunuyor. Motosiklet kasklarında gerçek HUD’lar, hiçbir zaman gerçekleşmeyecek gibi görünüyor.
VR FİLMLERİ
VR filmleri bir zamanlar Büyük bir Şeydi, Kaliforniya teknoloji başlangıç şirketi Jaunt, 24 lensli top kamera ile konserlerden ve spor etkinliklerinden sahneleri yakaladı ve film yapımcıları kendi filmlerini oluşturabildikleri için 2015’e kadar yatırımcılardan yaklaşık 100 milyon dolar topladı. Disney bile Coco’nun bir VR versiyonunu yarattı. Ancak yeterince insan VR gözlüğü satın almadı ve bu insanların yeterince çoğu onları izlemek istemedi. Jaunt’ı iflas ettirerek ve yeni doğan VR film endüstrisini beraberinde götürdü.
İNTERNET BUZDOLAPLARI
Robot hizmetkarların belki de hiç görünmeyeceğini kabul etmeye hazırız, ancak üreticilerin bize, buzdolaplarının gerektiğinde otomatik olarak yiyecek sipariş edeceği evleri vaat ettiği zaman, fikir gerçekten inandırıcı görünüyordu. Ne yazık ki, gerçeklik biraz daha sıradan. Tüm büyük şirketlerin, sıcaklık izleyen akıllı buzdolapları sattığını ve enerji tasarrufu yapmak için tatil modlarına sahip olduğunu, ve bazılarının, kapısını açmadan buzdolabının içinde ne olduğunu gösterebilen dokunmatik ekranlar sunduğunu biliyoruz
UZAY ASANSÖRLERİ
Uzaya uzanan bir yapı fikri, 1895’te Rus roket bilimci Konstantin Tsiolkovsky’nin, bu maddenin uzaya eşyaları fırlatmanın bir yolu olabileceğini savunduğu zamanlara dayanıyor. 2000’de NASA’nın, karbon nanotüp malzemeleri kullanan bir yapıyı detaylandıran bir raporuyla konsept gerçeğe bir adım daha yaklaştı, bu yapıya, yerel durağın üzerinden (yaklaşık 22.000 mil veya 36.000 km yükseklikte) tutturulan kablolarla bağlanacaktı ve bu kablolar, uydu gibi yükleri yörüngeye yerleştirecek araçlara sahip olacaktı.
LAZER DİSKLERİ
Kim 1978’de Jaws’ı bir Lazer Diskte izlediğini hatırlıyor? Sony ve Toshiba’nın CD’ler ve DVD’lerle gelmesinden çok önce, zengin Amerikalılar her iki tarafında da veri depolanan 12 inçlik bir disk satın alabiliyorlardı. 1990’a kadar bir milyon Amerikan evinin Lazer Disk oynatıcıları içerdiği düşünülüyor. Format Japonya’da daha da popüler oldu, ancak sonunda yüksek maliyeti ve DVD’nin kaçınılmaz yükselişi Lazer Disk’in sonunu getirdi.
Teasmade(Alarmlı Çay Makinesi)
Uyanmanız için hazır taze demlenmiş bir fincan çay yapabilen bir başucu saati ve ışığı. 1950’lerde ve 1960’larda Teasmade İngiltere’de son derece popülerdi ve günümüzde hala birkaç model satışta.
WINDOWS RT
Güvenlik sorunu olmayan, dokunmatik arayüze ve iPad ile eşleşen zengin uygulamalara sahip bir Windows sürümünü hayal edin. Üç sorun onu öldürdü. İlk olarak, yazılım geliştiriciler Microsoft’un vizyonunu paylaşmadılar, bu yüzden uygulama mağazası çorak kaldı. İkincisi, birçok kullanıcı karolu arayüzü sevmedi. Ve üçüncüsü, yazılımlarla evrensel uyumluluk gibi Windows’un büyük satış noktasına sahip değildi.
LI-FI
Wi-Fi’nin veri iletimi için radyo sinyallerini kullandığı yerde, Li-Fi LED ışığı kullanır: bir telefon veya dizüstü bilgisayardaki alıcı, bir LED ampulünden gelen yoğunluğu algılar, milyarlarca kez modüle edilebilen bu bilgiyi veriye dönüştürür. Wi-Fi’ye göre bir avantajı, ışığın bir odadan sızıp gitmemesi, bu yüzden çok daha güvenli olmasıdır, ki bu, ABD ordusunun bunu sevmesinin bir nedenidir.
Kağıt elbiseler
Kağıt elbise fikri, Çinde onuncu yüzyıldan ondokuzuncu yüzyıla kadar popüler olan Japon kamikolarına kadar uzanır. Ancak 1960’ların Amerikası, Souper Elbise ile zirveye ulaşan konsepti yeniden başlattı. Kağıt giyim, 1965’te Britanya televizyon ekranlarına bile geldi, bilim programı Tomorrow’s World, izleyicilerine “yarının kızının” bir kağıt gömlek giydiğini ve “numaraları yazmak için ideal” olan bir kağıt gömlek giydiğini söyledi.
İNTERNET TABLETLERİ
iPad’in ortaya çıkmasından uzun zaman önce, Nokia ve Microsoft gibi firmalar internet tabletlerinin konseptini satmaya çalışmaya devam ettiler. Bunlar aslında web’e pencere olacak şekilde tasarlanmıştı, ancak ardından fazladan yazılımlarla dolduruldu — Flash, RSS okuyucuları, Skype ve internet radyo çalarlarını düşünün, sadece birkaçını adlandıralım. Tek sorun, internet tabletlerinin berbat olmalarıydı. Yavaş, çirkin ve korkunç arayüzlerle doluydular.
VİDEO TELEFONLARI
Fritz Lang’in 1927 başyapıtı “Metropolis”ten ilk “Blade Runner” filmine kadar, video telefonları yarım yüzyıl boyunca bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmez bir parçasıydı. Tabii ki, gelecekte herkes sadece bu amaç için ayrılmış video telefonları aracılığıyla sohbet ederdi! Mantıklıydı: Eğer hepimizin şu anda sesli telefonları varsa, gelecekte video telefonları da olacaktır, değil mi? Ancak, özel bir cihaz olarak video telefonları gerçekten popüler olmadan çok önce, her şeyi basitçe yapan akıllı telefonlar ortaya çıktı.
EL TİPİ PC’LER
Bir süre boyunca, el tipi PC’lerin büyük bir hit olacağı görünüyordu. Hem Atari hem de HP 1989’da, küçük ekranlar ve bir klavye ile donatılmış el tipi cihazlar piyasaya sürdü. Ancak başarısız oldular. Tarih, Microsoft ve Intel’in 2006’da “ultra mobil PC” form faktörünü dünyaya satma fikri başarısız olunca tekrar etti. El tipi bilgisayarlar üzerine odaklanmış bir ABD bilgisayar şirketi olan OQO, başarıya yaklaştı ancak sonunda unutuldu.
TAŞINABİLİR BİLGİSAYARLAR
1980’lerde, seyahat eden yöneticiler valizin içine sığabilecek “taşınabilir” bilgisayarlarla hayal kuruyorlardı. Varış noktasına vardıklarında sadece takmaları gerekecekti. Osborne 1, beş inçlik (13 santimetre) bir ekran ve tam boy klavye ile klasik bir taşınabilir bilgisayardı ve 24 pound (11 kilogram) ağırlığındaki makine 1981’de en çok satanlardan biriydi. Ancak sonra pil ve LCD ekranlarla donatılmış dizüstü bilgisayarlar ortaya çıktı ve taşınabilir bilgisayarlar tarihe karıştı. HP, 2023’te Envy Move all-in-one ile fikre yeni bir hayat vermek için çaba gösterdi, ancak ne yazık ki, satışlar oldukça yavaş gibi görünüyor.
HAVA GEMİLERİ
Hava gemileri, Alman Zeplinleri de dahil olmak üzere uçaklarla üstünlük için savaştılar. Erken uçaklar gibi, yakıt için durmadan okyanusları geçebilirken, yolcular nazik, neredeyse gürültüsüz bir uçuşun tadını çıkarıyordu. Ne yazık ki, çoğu hava gemisi, daha az yaygın olan helyum yerine hidrojen kullandığı için alev almayı eğilimliydi. En kötüsü 1937’deki Hindenburg felaketinde gösterildi. Hava gemileri hala var, bunların arasında daha az bilinen kuzenleri olan blimp’ler de var.
Etiketlendi:
- Teknoloji
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.