NASA’nın Mars keşif aracı Perseverance, Kızıl Gezegen’in gökyüzünde nadir bir fenomeni yakalayarak bilim insanlarına Mars atmosferinin gizemlerini aydınlatma fırsatı sunuyor. Mars’ta 933. gününde çalışmalarını sürdüren Perseverance, Kızıl Gezegen’in ufkundaki ilginç “mavi günbatımını” gözler önüne serdi. Bu benzersiz görüntü, yabancı bir günbatımının ardındaki fiziksel süreçlere yeni bir bakış açısı sunuyor.
Perseverance’ın navigasyon kamerası tarafından yakalanan bu görüntü, Güneş’in batışı sırasında Mars’ın ufkunda ortaya çıkan soğuk mavi bir ışıltıyı gösteriyor. NASA, bu olağandışı görüntünün, keşif aracının sürüşü sırasında yardımcı olan navigasyon kamerası tarafından kaydedildiğini belirtti.
Mars’taki günbatımının dünya dışı doğası, Kızıl Gezegen’deki ışık saçılımının, Dünya’daki atmosferdeki süreçlerle nasıl farklılık gösterdiğini gözler önüne seriyor. Dünya’da, Güneş’ten gelen ışık atmosfere girdiğinde, oksijen, azot, karbondioksit ve su buharı gibi gazlar ve diğer partikül maddeler tarafından saçılır. Mars’ın atmosferi ise Dünya’nın atmosferinin sadece yüzde 1’i kadar yoğun ve büyük boyutlu demir açısından zengin toz parçacıkları içerir.
#PerseveranceRover image taken on #Sol842 at 5:04:58.610 PM with #Navcam #Mars #NASA #Space pic.twitter.com/G1ISGYwbLG
— Mars Mission Images Bot 🤖 (@MarsMissionImgs) September 26, 2023
Kızıl Gezegen’in atmosferi, Güneş ışığının farklı bir şekilde saçılmasına neden olur. Mars’ın Güneş’e daha uzak olması ve atmosferinin ince olması, gün doğumu ve günbatımı sırasında daha uzun bir mesafe kat etmesine yol açar. Bu, kırmızı ışığın saçılmasına ve gökyüzünün soğuk mavi bir renk almasına neden olur.
Teksas A&M Üniversitesi’nden atmosfer bilimci Mark Lemmon, bu fenomeni “Renkler, ince tozun doğru boyutta olmasından kaynaklanıyor; böylece mavi ışık atmosfere biraz daha verimli bir şekilde nüfuz ediyor” şeklinde açıklıyor.
Mavi ışık tozdan saçıldığında, diğer renklerin ışığına kıyasla Güneş yönüne daha yakın kalıyor. Sarı ve kırmızı ışık emilmek ya da Güneş’e yakın kalmak yerine gökyüzünün her tarafına dağıldığı için gökyüzünün geri kalanı sarıyla turuncu arasında değişiyor.
Etiketlendi:
- Uzay
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.