Titanik’in en zengin yolcusu John Jacob Astor’a ait bir altın cep saati, Cumartesi günü yapılan bir açık artırmada rekor kırarak 1.471.000 ABD Doları (yaklaşık 47.648.779,10Türk Lirası) karşılığında satıldı. Bu satış, Titanik anıları için ödenen en yüksek meblağ olarak kayıtlara geçti.
Saat, İngiltere’nin Devizes kentindeki Henry Aldridge & Son tarafından düzenlenen açık artırmada, Amerika Birleşik Devletleri’nden bir özel koleksiyoncuya satıldı.
Kürk ticaretiyle servetini yapan tanınmış iş insanı Astor, Titanik’in 1912 yılında batışı sırasında 47 yaşındaydı. Kurtulanların anlatımlarına göre, Astor geminin hemen tehlikede olduğuna inanmıyordu: Yeni eşi Madeleine’i dört numaralı cankurtaran botuna bindirdikten sonra, Astor son olarak bir sigara içerken ve başka bir yolcuyla konuşurken görüldü. Cesedi, Atlantik Okyanusu’ndan yedi gün sonra, 22 Nisan’da bulundu. Cesedi üzerinde baş harfleri kazınmış 14 ayar altın bir Waltham cep saati vardı. Eşi ise kazadan sağ kurtuldu. Astor o sırada sadece Titanik’in en zengin yolcusu olmakla kalmamış, aynı zamanda dünyanın en zengin insanlarından biriydi ve yaklaşık 87 milyon dolarlık bir servete sahipti ki bu bugün milyarlarca dolara denk gelmektedir.
Saat, Astor’un oğlu Vincent tarafından, babasının icra sekreterinin oğlu William Dobbyn’e geçti.
Saat, daha önce bir Titanik eşyası için ödenen en yüksek miktarı da aşmış oldu. Şimdiye kadar bu rekor, gemi batarken çalınan ve yine Henry Aldridge & Son tarafından satılan 1,6 milyon dolarlık bir keman tarafından elde edilmişti.
Aynı açık artırmada satılan keman kutusu ise 451,000 Dolar yaklaşık 14,607,180 Türk Lirası karşılığında alıcı buldu.
Titanik anıları hakkında açıklamalarda bulunan müzayedeci Andrew Aldridge, açıklamada, “Bu anıların önemi ve nadirliği yanı sıra, Titanik hikayesine olan sürekli ilgi ve merakı da yansıtıyor,” dedi. Aldridge sözlerine şöyle devam etti: “112 yıl sonra hâlâ gemi, yolcular ve mürettebat hakkında konuşuyoruz. Titanik hikayesi aslında büyük bir geminin bir buzdağına çarpması ve trajik can kayıplarıyla sonuçlanmasıdır, ancak daha önemlisi, 2,200 hikaye, 2,200 alt öykü var. Her erkek, kadın ve çocuğun anlatacak bir hikayesi var ve bugün anılar bu hikayeleri anlatıyor Ancak bu tür anıların astronomik fiyatlara ulaşması, “Zenginin malı züğürdün çenesini yorar” atasözünü akıllara getiriyor.
Eğer sizin de çok paranız olsa, bu tür tarihi anıları ve nadir objeleri biriktirir miydiniz? Okuyucularımızın düşüncelerini merak ediyoruz.
Etiketlendi:
- müzayede
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.