Yüz Şekliniz Anne Karnındaki Basınçtan Etkilenmiş Olabilir, Yeni Araştırma Ortaya Koyuyor
- Embriyonik gelişim sırasında yüz şeklimizi belirlemede kritik rol oynayan kök hücrelerin, artan basınç altında büyümesi engellenebilir.
- Uluslararası bir araştırma ekibi, bazı hücrelerin diğerlerine nasıl büyümeleri ve farklılaşmaları gerektiğini söylediğini daha iyi anlamak için fare ve kurbağa embriyolarının yanı sıra insan embriyoitlerinin (laboratuvarda geliştirilen embriyonik hücre kümeleri) gelişimine göz attı.
- Araştırmacılar, embriyo veya embriyoide dışarıdan hidrostatik basınç uygulandığında, sinir tepesi hücrelerindeki önemli hücre sinyal yollarının bozulduğunu fark ettiler.
- Bulgular, doku gelişiminin bir hayvanın gelişimindeki kritik anlarda etkilenerek, onları kraniyofasiyal malformasyonlar (yüz ve kafa bölgesinde şekil bozuklukları) riski altında bırakabileceğini gösteriyor. Bu anormalliklerin genetik ve çevresel faktörlerin (besin kaynağı dahil) bir karışımından kaynaklandığı düşünülüyor.
- University College London’dan (UCL) nörobiyolog Roberto Mayor, “Bulgularımız, yüz malformasyonlarının sadece genetik faktörlerden değil, aynı zamanda rahimdeki basınç gibi fiziksel etkenlerden de etkilenebileceğini düşündürüyor” diyor.
- Embriyonik indüksiyon olarak bilinen süreçte, hücreler gelişim sırasında yakındaki diğer dokulardan gelen kimyasal sinyallerle farklı biyolojik yollara yönlendirilirler. Bilim insanları, kök hücrelerin bu sinyalleri nasıl yorumladığını belirleyen bazı tetikleyicileri biliyorlar, ancak hepsini değil.
- Analiz, özellikle sinir tepesinin geliştiği yere yakın, blastocoel adı verilen sıvı dolu bir boşluğa odaklandı. Blastocoel üzerindeki basıncın, Yap adlı bir proteinin aktivitesini azalttığı, bunun da sinir tepesine nasıl gelişeceğini söylemekten sorumlu Wnt adlı bir grup sinyalleme molekülünü bozduğu gösterildi.
- Çalışma, insan rahmindeki artan basıncın nedenlerini araştırmamış olsa da, bulgular embriyo üzerindeki mekanik etkiler hakkında bilgi sağlıyor; çoğu çalışma biyokimyasal faktörlerin etkisine odaklanma eğilimindeyken.
- Mayor, “Bir organizma basınç değişikliği yaşadığında, tüm hücreler – annenin içindeki embriyo dahil – bunu hissedebilir” diyor.
- Araştırma, bilim insanlarına insanların (ve diğer omurgalıların) gelişiminin en erken aşamalarında yer alan bireysel moleküller ve sinyaller de dahil olmak üzere, nasıl oluştuğunu anlamalarında önemli bir adım sağlıyor.
- Basıncın sinir tepesi sinyalleşmesini daha az verimli hale getirebileceği açık olsa da, rahim ortamındaki belirli değişikliklerin gelişmekte olan bir insan çocuğunda belirli sonuçlara nasıl yol açabileceği henüz bilinmiyor.
- Mayor, “Çalışmamız, embriyoların basınca duyarlı olduğunu gösteriyor, ancak ne kadar duyarlı olduklarını bilmiyoruz” diyor. “Örneğin, rahim içindeki basınçtaki bir değişiklik embriyoyu etkileyebilir mi?”
- “Bu, vücuttaki ve çevresel basınçtaki değişikliklerin insan embriyosu gelişimini nasıl etkileyebileceğini anlamak için daha fazla araştırma gerektirecek.”
- Araştırma Nature Cell Biology dergisinde yayınlandı.
Etiketlendi:
- Sağlık
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.