Bilim İnsanları, Beynimizin Yavaşlayan Yaşlanmasıyla İlişkilendirilen Ana Besin Öğelerini Keşfetti !
Yaşlanmanın biyolojik süreçlerini anlamak, daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürmemize yardımcı olabilir.Yurt dışındaki araştırmacılar, 65 ile 75 yaşları arasındaki 100 gönüllü üzerinde yaptıkları bir çalışmada, beslenme alışkanlıklarının beyin yaşlanması üzerindeki etkisini incelediler.
Araştırmacılar, beslenme alışkanlıkları ile beyin taramaları arasındaki ilişkiyi haritalandırarak, belirli besin öğelerinin beyin yaşlanmasını nasıl etkilediğini araştırdılar. Yapılan çalışmada, beyin yaşlanmasının iki farklı hızda gerçekleştiği belirlendi. Daha yavaş yaşlanmanın, Akdeniz diyetine benzer beslenme alışkanlıkları ile ilişkilendirildiği görüldü. Akdeniz diyeti, daha önce vücut için en sağlıklı diyetlerden biri olarak kabul edilmişti.
Araştırmacılar, “Sağlık faydaları sunabilecek belirli besin öğelerini inceledik. Bu, yaşlı bireylerin beslenme alışkanlıkları hakkında sağlam bilimsel kanıtlar sağlar” dediler.
Araştırmacılar, balık ve zeytinyağı gibi yağ asitleri ile ıspanak ve badem gibi antioksidanlar gibi besin öğelerinin, daha yavaş beyin yaşlanması ile ilişkilendirildiğini belirlediler.
Ayrıca, havuç ve kabak gibi bitki pigmentleri olan karotenoidler ile yumurta sarısında, iç organ etlerinde ve ham soya fasulyesinde bulunan kolinden oluşan besin öğelerinin de yavaş beyin yaşlanması ile bağlantılı olduğu görüldü.
Araştırmacılar, beyin yaşlanmasını manyetik rezonans görüntüleme (MR) beyin taramaları ve bilişsel değerlendirmeler kullanarak değerlendirdi. Bu yöntemler, bilişsel yeteneklerin yanı sıra nöronların yapısını da inceledi.
Bu araştırma, beslenmenin beyin yaşlanmasında önemli bir rol oynadığını gösteriyor ve her yeni çalışma, beynimizin diğer vücut fonksiyonlarıyla nasıl yakından ilişkili olduğunu daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.
Araştırmacılar, beslenmenin beyin yaşlanmasını nasıl etkilediğini anlamak için uzun süreli klinik deneylere bakmayı planlıyorlar. Bu araştırmalar, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilecek beslenme değişikliklerinin önemini ortaya koyabilir.
Araştırmacılar, “Bu çalışma, bilişsel performans ve beyin sağlığı ile olumlu ilişkili belirli besin öğelerini belirliyor” dediler.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.