Bu tür olaylar, 5.000 ila 10.000 yılda bir gerçekleşiyor !
Son on yıl, kozmik olayları gözlemlemek açısından oldukça verimli geçti. Güneş tutulmaları ve Güneş’in aktivite açısından zirveye ulaşması gibi olayların yanı sıra, T Coronae Borealis’in nova patlaması gibi bir olay da yakında gerçekleşecek. Bu olay, ilk kez Ortaçağ el yazmalarında kaydedilmişti.
Bu on yılın bir diğer büyük sürprizi ise asteroid 99942 Apophis’in geçişi olacak. Apophis, ilk keşfedildiğinde, Torino çarpma tehlike ölçeğinde 2. seviyede yer alıyordu. Bu ölçek, 0’ın çarpma olasılığının sıfır olduğunu, 10’un ise “çarpmanın kesin olduğu, küresel iklim felaketine neden olabilecek ve bildiğimiz medeniyetin geleceğini tehdit edebilecek” bir durum olduğunu ifade eder.
Seviye 2, düşük bir seviyedir ancak “Dünya’ya yakın ama alışılmadık olmayan bir geçiş” anlamına gelir ve astronomların dikkatini çeker. Ancak, aynı yılın Aralık ayında yapılan daha fazla gözlem, asteroidin 2029’da Dünya’ya çarpma olasılığının %1.6 olduğunu ortaya koydu ve seviyesi 4’e yükseltildi.
NASA, seviye 4 için “Astronomların dikkatini hak eden bir yakın karşılaşma” diyor. Mevcut hesaplamalar, bölgesel yıkıma neden olabilecek çarpma olasılığının %1 veya daha fazla olduğunu gösterir. Muhtemelen, yeni teleskop gözlemleri bu durumu yeniden Seviye 0’a indirir. Karşılaşma bir on yıldan daha az sürede gerçekleşirse, kamuoyu ve yetkililerin dikkatini çekmesi gerekir.
Yıllar boyunca Dünya’ya yakın nesneleri (NEO’lar) arayıp izlerken, hiçbir nesne 4. seviyenin üzerine çıkmadı ve bu nesneye Antik Mısır karanlık ve yıkım tanrısı Apophis’in adı verildi. Daha fazla gözlem, 2029’da, 2036 ve 2068’de çarpışma olasılığını ortadan kaldırdı, ancak bu geçişler yine de yakın olacak.
NASA’nın Dünya’ya Yakın Nesne Çalışmaları Merkezi’nden Davide Farnocchia, “2068 çarpışma olasılığı artık mümkün değil,” dedi ve “hesaplamalarımız, en azından önümüzdeki 100 yıl boyunca çarpışma riski göstermiyor” diye ekledi.
2029’daki geçiş özellikle yakın olacak ve asteroid, Dünya yüzeyine 32.000 kilometre (20.000 mil) mesafeye, bazı uydularımızdan daha yakın bir mesafeye gelecek. Asteroid, teleskop veya dürbün yardımı olmadan Doğu Yarımküre’den görülebilecek ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu geçişi “hayatımızdaki en nadir uzay olaylarından biri” olarak nitelendirdi.
Bu olay, asteroidin büyük boyutu – 375 metre (1230 fit) ortalama çap – ve Dünya’ya olan yakınlığı nedeniyle bu kadar nadirdir.
1. Apophis will miss Earth
— ESA Operations (@esaoperations) June 19, 2024
Apophis will miss Earth when it flies past our planet on 13 April 2029. If you only remember one of these facts, make sure it’s this one. pic.twitter.com/coOtFY5r2i
ESA, “2029 geçişi inanılmaz derecede nadir bir olay,” diye açıklama yaptı. “Güneş Sistemi’ndeki çarpma kraterlerini ve bilinen tüm asteroidlerin boyutları ile yörüngelerini karşılaştırarak, bilim insanları Apophis gibi büyük bir asteroidin Dünya’ya bu kadar yakın gelmesinin her 5.000 ila 10.000 yılda bir olduğunu düşünüyor.
Bu yaklaşım sırasında, NASA’nın OSIRIS APEX misyonu ile asteroidi ziyaret etme planları var. Bu misyon, daha önce OSIRIS-REx olarak bilinen asteroid örnekleyicisinin yeniden kullanımı ile geçişten kısa bir süre sonra asteroidi selamlayacak.
NASA, planlanan misyonları hakkında “Gezegenimizin yer çekimi, asteroidin yörüngesini değiştirecek, nasıl ve ne kadar hızlı döndüğünü değiştirecek ve muhtemelen yüzeyini değiştiren depremler veya heyelanlara neden olacak,” dedi. “OSIRIS-APEX, Dünya’daki bilim insanlarının bu değişiklikleri gözlemlemesini sağlayacak.
Ayrıca, OSIRIS-APEX uzay aracı, asteroidin yüzeyine doğru eğilecek ve motorlarını çalıştırarak gevşek kayaları ve tozları yukarıya savuracak. Bu işlem, bilim insanlarına yüzeyin hemen altındaki malzemenin bileşimini gösterecek.
ESA da asteroidi ziyaret etmeyi planlıyor. Bu geçiş, gezegen savunması hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacak.
ESA, “Dünya’nın yer çekimi Apophis’i ‘gerçekleyecek’ ve ‘sıkacak’, heyelanları tetikleyerek asteroidin malzemesi, yapısı, yoğunluğu ve uyumu hakkında çok şey ortaya çıkaracak,” diye açıklama yaptı. “Bu bilgi, gelecekte Dünya’yı korumamıza yardımcı olacak.”
ESA, asteroidin 2029’da tehdit oluşturmadığını, sadece muhteşem bir manzara ve uzayda harika bir bilim yapma fırsatı olduğunu vurguladı.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.