Kanser Riskini Artırdığı Tespit Edildi
Erzurum’da gerçekleştirilen bir çalışma, çayın aşırı sıcak içilmesinin yemek borusu kanseri riskini artırabileceğini ortaya koydu. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu liderliğindeki ekip, Doğu Anadolu bölgesinde sıkça görülen yemek borusu kanseri üzerine dikkat çeken bir araştırma gerçekleştirdi.
Çalışma kapsamında, 25 yıllık süreçte yemek borusu kanseri teşhisi konulan 742 erkek ve 720 kadına ait veriler toplandı. Elde edilen verilere göre, hastaların yüzde 85’i çaylarını aşırı sıcak içmeyi tercih ediyor. Çayın çok sıcak olarak kabul edilmesi için sıcaklığının 85 derecenin üstünde olması gerekiyor.
Prof. Dr. Atilla Eroğlu, çay içmenin sağlık açısından çeşitli faydaları olabileceğini belirtirken, aşırı sıcak çayın bazı zararları olduğuna dikkat çekti. Erzurum’da çayın genellikle 94-95 derecede kaynar suyla yapıldığını ifade eden Eroğlu, çayın tüketildikten sonra sıcaklığının 83-85 dereceye kadar düştüğünü vurguladı.
Eroğlu, “Bu sıcaklıktaki çay bile eli yakar. Önerimiz, literatürün de söylediği gibi, günde 5-6 bardak hafif ılıtılmış çay içilmesi ancak sıcak çay içmemeniz. Sıcak çay, özellikle ağız, yutak ve yemek borusu kanserinin bölgede en sık görülmesinin sebebi” dedi.
Yapılan bilimsel çalışmada, yüksek sıcaklıktaki çayın sindirim sisteminde ciddi yanıklara ve hücre değişikliğine sebep olabileceği belirlendi. Eroğlu, “Sıcak çay, sindirim sistemindeki bariyeri yok ediyor ve kansere sebep oluyor. Çayın 65 derecenin altında içilmesi gerekiyor. Bardağa koyduktan sonra çayı 3-4 dakika bekletelim” şeklinde uyarılarda bulundu.
Çalışma, 85 derecenin üzerinde içilen çayın, 65 derecenin altında içilen çaya kıyasla yemek borusu kanseri riskini 8 kat artırdığını ortaya koydu.
Etiketlendi:
- bilim
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.