Yeni Araştırmalar, İç Çekirdeğin Dönüş Hızındaki Yavaşlamayı ve Olası Yön Değişimlerini Ortaya Koyuyor
Yeni bir çalışma, Dünya’nın iç çekirdeğinin dönüş hızının mantodan ( Dünya’nın iç yapısının bir parçası olan mantonun (mantle) içinde bulunan bir katmandır ) ve yüzeyden daha yavaşladığını gösteriyor. 12 Haziran’da yurt dışında bir dergide yayımlanan araştırma, iç çekirdeğin dönüşünün geçmiş yıllardan beri değiştiğini doğrulamış gibi görünüyor. Bu bulgu, iç çekirdeğin mantodan ve yüzeyden bağımsız olarak dönme yeteneğini ortaya koyarak, yaklaşık 35 yılda bir gerçekleşen bir dönüşüm olduğunu öne sürüyor.
Araştırmacılara göre, son dönüşümün ardından iç çekirdek, ileri gitmesi yerine geri dönmekte daha yavaş hareket ediyor gibi görünüyor.
Mantodan ve yüzeyden bağımsız olarak, iç çekirdek mutlak anlamda hala aynı yönde dönüyor. Mantodan ve yüzeyden aynı yönde ilerleyen bir kamyon ve otobüs düşünün. Kamyonun hızını kesmesiyle otobüs ilerler. Otobüs şoförü için kamyon geri gitmeye başlamış gibi görünse de, bir yayaya göre her iki araç da ileri gitmeye devam ediyor.
Yeni çalışma, eğer Dünya’nın yüzeyinde bir insan iç çekirdeği görebilseydi, iç çekirdeğin geçmiş yıllarda dönüş yönünü değiştirdiğini göstereceğini ortaya koyuyor, benzer şekilde kamyon şoförünün kamyonu gördüğü gibi.
2023 yılında yapılan bir başka çalışma geniş yankı bulmuştu ancak diğer araştırmacılar tarafından çeşitli derecelerde kabul görmüştü. Bazıları, iç çekirdeğin kendi başına dönmediğini ve verilerin iç çekirdeğin yüzeyinin şeklinin değişmesiyle açıklanabileceğini savundu. Diğer araştırmalar ise dönüşün daha kısa periyotlarda değiştiğini öne sürdü.
Araştırmacılar, Güney Sandwich Adaları yakınlarındaki tekrarlayan depremleri inceleyerek, 1991’den 2023’e kadar olan süreçte sismik dalgaları gözlemledi. Bu dalgalar, iç çekirdeğin içinden geçerek, Alaska’daki ( Kuzey Amerika’nın kuzeybatısında bulunan ABD’ye ait bir eyalettir. ) aletler tarafından gezegenin diğer tarafında yer sarsıntısı olarak kaydedildi. Ekip, zaman içinde eşleşen farklı dalgaları araştırdılar. İç çekirdeğin anatomisinin düzensiz olduğu düşünüldüğünde, bu farklı dalgalar farklı dalga şekilleri üretmelidir. Eğer iç çekirdeğin dönüşü 2023 yılındaki çalışmada belirtildiği gibi değiştiyse, iç çekirdeğin eski bir izi takip ettiği dönemlerde önce ve sonra aynı dalga şekilleri olmalıdır.
Ekip, 200 dalga şekli karşılaştırmasından 25 eşleşme buldu. Bu veriler, iç çekirdeğin dönüşünün, Dünya’nın kütlece büyük bir kısmını oluşturan mantonun yoğun bölgeleri tarafından şekillendirildiğini ve bu nedenle dönüşünün bozulduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, iç çekirdeğin yüzeyinin erime noktasında olduğunu ve bu nedenle dış yüzeyinin yumuşak olduğunu belirtiyor.
Dalga şekillerinin zaman içinde nasıl eşleştiğini gözlemledikten sonra ekip, iç çekirdeğin dönüşünün yaklaşık 70 yıllık bir döngüde salınım gösterdiği sonucuna varıyor.
Ekip için, “Hiçbir şey değişmedi.” İç çekirdeğin yüzeyinin şişip inmesinin, tekrar eden depremlerin dalga şekillerini tamamen açıklayabileceğini savunuyor. Araştırmacılara göre, bu alanlar birkaç ay içinde bir kilometre veya daha fazla yükselebilir veya alçalabilir, bu da tekrar eden depremlerin dalga şekillerini değiştirecek kadar önemli değişikliklerdir.
Araştırmacılar, “Gerçek muhtemelen ortada bir yerde” diyor. Sismologlar, iç çekirdeğin dönüşünün farklı olduğunu ve salınım gösterdiğini kabul etmeye başlıyorlar, ancak “son noktayı bulmak için daha fazla veriye ihtiyacımız var” diyorlar. Araştırmacılar, Dünya’nın iç kısımlarının ulaşılamayan bölgeleri hakkında birçok varsayım yapmak zorunda kalıyor, bu nedenle farklı bakış açıları ortaya çıkıyor.
Yakın gelecekte daha fazla netlik sağlanabilir. Eğer iç çekirdeğin dönüşü ekibin tahmin ettiği sıklıkta salınıyorsa, iç çekirdeğin dönüşünün canlı bir döneminin yeniden başlayabileceğini söylüyor. Yaklaşık 20 yıl önce, iç çekirdek kısa bir süre için çok hızlı dönmüş gibi görünüyor ve ekip, bu durumun yakın bir zamanda tekrarlanabileceğini öngörüyor. “Bir sonraki beş veya on yılı izleyerek, o zamanın ne olduğu hakkında daha iyi bir fikir edinebiliriz.”
Etiketlendi:
- bilim
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.