James Webb Uzay Teleskobu’ndan En Son Gelen Büyüleyici Görüntüler
James Webb Uzay Teleskobu’nun en son görüntülerini görmek ister misiniz? Ayrıca şimdiye kadar teleskoptan yayımlanan en etkileyici görüntüleri keşfedin.
Aralık 2021’den bu yana, James Webb Uzay Teleskobu (JWST) evrenimizin çeşitli sırlarını açığa çıkardı. Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen galaksilerin yeni görüntülerini sunmaktan, süpernova kalıntıları hakkında uzmanları aydınlatmaya ve erken evrene göz atmaya kadar, uzay aracı zaten çok şey keşfetti.
Aşağıda NASA’nın JWST’den yayımladığı en son ve en muhteşem görüntüler yer almaktadır.
En Son James Webb Teleskobu Görüntüsü: 29 Nisan 2024
JWST, muhteşem ayrıntılarla Atbaşı Bulutsusu veya Barnard 33’ün yakın plan bir görüntüsünü çekti. Orion takımyıldızında bulunan Atbaşı Bulutsusu, Dünya’dan yaklaşık 1.300 ışık yılı uzaklıktadır. Yakınlaştırılmış görüntüde, JWST bulutsunun etrafındaki yıldızların radyasyonuyla aydınlanan gazın ince ipliklerini yakaladı. Bu gözlemler üzerine yapılan bir çalışma, bu ay Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlandı.
Galaktik Satranç Taşı
Euclid ve Hubble Uzay Teleskobu gibi diğer uzay teleskopları, bulutsunun satranç taşına benzeyen en ünlü özelliğinin görüntülerini yakalamış olsalar da, yeni JWST görüntüsü benzersiz bir perspektif sunuyor. Bu görüntü, Atbaşı’nın yelesi’nin yakın planıdır.
Bilim insanları, bulutsunun bu kısmını yakınlaştırarak, bulutsunun tozunun nasıl ışığı engellediğini ve yaydığını anlayabilirler. Bu ayrıntılar, ekibin bulutsunun nasıl şekillendiğini anlamalarına da yardımcı olabilir. Soğuk gaz yapısı, yakındaki Sigma Orionis adlı yıldız tarafından aydınlatıldığı için parlamaktadır.
James Webb Teleskobu’ndan 13 Diğer Büyüleyici Görüntü İşte bizi büyüleyen ilk görüntülerden bazıları.
İlk Yayınlanan Görüntü
JWST’nin ilk derin alan görüntüsü, çeşitli galaksilerin bozulmasını yakaladı. Bazı galaksiler, kütleçekimsel merceklemeden dolayı silik görünüyor.
NGC 7469’un Halkası ve Difraksiyon Işıkları
Galaksinin ortasından gelen kırmızı difraksiyon ışıkları, galaksinin etkin galaktik çekirdeğinden kaynaklanır. Bu çekirdek, merkezdeki kara deliğe çekilen toz ve gazdan ışık yayar.
Birleşen Galaksiler: II ZW 96
Bu galaksi, Dünya’dan 500 milyon ışık yılı uzaklıktadır. Galaksiler birleşme sürecindedir ve bu, şekillerinin bozulmasının nedenidir.
Yeni Bir Protostar’ın Kozmik Kum Saati
JWST, kızılötesinde görebildiği için bu genç protostarın kum saati şeklini görebiliyoruz. Sonunda, bu protostar, yeterince kütle topladığında hidrojen füzyon sürecini başlatacak ve ana dizilim yıldızı haline gelecektir.
Tarantula Bulutsusu
Tarantula Bulutsusu’nun ortası, merkezde görülen genç mavi dev yıldız grubundan yayılan radyasyon tarafından oyulmuştur.
Jüpiter’deki Aurora Borealis’ler
Bu harika görüntü, bilim insanı Judy Schmidt tarafından işlendi.
Süpernova Kalıntısı Cassiopeia A
Bu süpernova kalıntısı, tüm galaksilerin en çok incelenenlerinden biridir. JWST’nin yeni görüntüsü, kalıntının genişleyen toz ve gaz kabuğunun detaylarına daha yakından bakmamızı sağlar.
Halka Bulutsusu
Halka Bulutsusu, Dünya’dan 2,500 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegen bulutsusu türüdür.
Satürn’ün Parlayan Halkaları ve Uyduları
Görüntü büyüleyici olsa da, aslında JWST’nin Satürn etrafındaki soluk uyduları ve halkaları gösterebilip gösteremeyeceğini görmek amacıyla yapılmıştı. Herhangi yeni bir uydunun ortaya çıkması, araştırmacılara Satürn’ün geçmişi hakkında daha net bir resim elde etmelerine yardımcı olabilir.
Orion Bulutsusu’ndaki Orion Bar
Orion Bar, Dünya’dan yaklaşık 1.300 ışık yılı uzaklıktadır. JWST, kocaman yıldızların çevrelerini nasıl etkilediğini görmek için bu bulutsunun bu bölümünü inceliyor.
Wolf-Raylet yıldızı WR 124
Bu kocaman yıldız, Wolf-Rayet yıldızları olarak bilinen en parlak ve en büyük yıldızlardan biridir. Bu yıldızlar, süpernova olmadan önce çok kısa bir süre bu formda kalırlar.
Tekerlek Galaksisi
Tekerlek Galaksisi, büyük bir spiral galaksi ile daha küçük bir galaksinin yüksek hızlı çarpışması sonucu vagon tekerleği şeklini almıştır. Bu galaksi, Dünya’dan 500 milyon ışık yılı uzaklıktadır.
JWST Yaratılış Sütunları
Yaratılış Sütunları soğuk hidrojen gazı ve tozundan yapılmıştır. Bu bölüm Kartal Bulutsusu’nun yalnızca küçük bir kısmıdır. Dünya’dan yaklaşık 6.500 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.