Virüs kuşlardan memelilere yayıldı ve risk arttı !
Dünya Sağlık Örgütü, perşembe günü yaptığı açıklamada H5N1 kuş gribi virüsünün yeni türleri enfekte etme riskinin arttığını ve bunun insanlar için “olağanüstü yüksek” bir ölüm oranıyla sonuçlanabileceği konusunda uyarıda bulundu. DSÖ’nun baş bilim insanı Jeremy Farrar, Cenevre’deki basın toplantısında bu durumu “büyük bir endişe kaynağı” olarak nitelendirdi.
2020 yılında başlayan mevcut kuş gribi salgını, milyonlarca kümes hayvanının ölümüne neden oldu ve yaban kuşları da bu durumdan etkilendi. Ayrıca, kara ve deniz memelileri de virüsten etkilendi. Geçtiğimiz ay yapılan açıklamalarda, ineklerin ve keçilerin de bu virüs tarafından enfekte olduğu belirtildi; bu durum, bilim insanları için beklenmedik bir gelişme oldu çünkü bu hayvanların influenza türlerine karşı hassasiyeti bilinmiyordu.
Farrar, H5N1 suşunun “küresel bir zoonotik hayvan pandemisi” haline geldiğini ifade etti. Ayrıca, virüsün önce ördek ve tavukları, ardından giderek artan bir şekilde memelileri enfekte ettiğini ve şimdi insanları enfekte etme ve önemli bir şekilde insanlardan insana bulaşma yeteneği geliştirme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Şu ana kadar, H5N1 virüsünün insanlar arasında yayıldığına dair somut bir kanıt bulunmamaktadır.
Hayvanlarla direkt temas sonucu virüs kapmış yüzlerce insan vakası incelendiğinde, ölüm oranının “olağanüstü yüksek” olduğu görülmüştür. DSÖ, 2003 yılından bu yana 23 ülkede kaydedilen 889 insan vakasından 463’ünün öldüğünü bildirdi; bu, vakaların yüzde 52’sinin ölümüyle sonuçlandı. ABD’de bu ayın başlarında Teksas’ta bir kişinin süt sığırlarına maruz kaldıktan sonra kuş gribi virüsüyle enfekte olduğu ve iyileşmekte olduğu bildirildi. Bu olay, ülkedeki insanlarda kuş gribi virüsü testi pozitif çıkan ikinci vaka oldu.
DSÖ, ayrıca bir memeli ile temas sonucu H5N1 virüsü kaparak enfekte olan ilk insan vakasının da görüldüğünü belirtti. Farrar, “Fareler popülasyonuna geldiğinizde, insanlara daha da yaklaşmış oluyorsunuz” diyerek virüsün yeni ev sahipleri aramakta olduğunu söyledi.
Farrar, izleme çalışmalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, kaç insan enfeksiyonunun olduğunu anlamanın çok önemli olduğunu, çünkü virüsün adaptasyonunun gerçekleşeceği yerin burası olduğunu ifade etti. Farrar, ayrıca H5N1 için aşılar ve tedavilerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü ve bölgesel ile ulusal sağlık otoritelerinin virüsü teşhis etme kapasitelerinin artırılmasının gerekliliğini dile getirdi. Bu çabalar, eğer H5N1 insanlara bulaşır ve insanlar arası yayılım başlarsa, dünyanın hızlı bir şekilde yanıt verebilmesi için yapılmaktadır.
Etiketlendi:
- Haber
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.