Mars’ta şimdiye kadar kaydedilen en büyük deprem, 4.7 büyüklüğünde ve 6 saat süren bir sarsıntı olarak kayıtlara geçti. Bu büyük depremin kaynağının, başlangıçta bir göktaşı çarpışması sonucu oluştuğu düşünülen, ancak aslında Kızıl Gezegen’in yüzeyinin altındaki tektonik aktivite kaynaklı bir “Mars Depremi” olduğu belirlendi.
İnsanlık, bir gün Mars’a yerleşme hedefini sürdürüyor. Ancak bu hedefin gerçekleşebilmesi için gezegen hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuluyor. Özellikle güvenli iniş bölgelerini belirlemek büyük bir öneme sahip. Bu proje üzerinde çalışan bilim insanları, elde ettikleri verilerin Mars’a güvenli bir şekilde iniş yapılabilir ve yaşanabilir bölgeleri anlamalarına, hangi bölgelerden kaçınmaları gerektiğini belirlemelerine yardımcı olabileceğini ifade ediyorlar.
NASA’nın InSight aracı, Kızıl Gezegen’de 4 Mayıs 2022 tarihinde kaydedilen 4.7 büyüklüğündeki depremi belirlemek amacıyla bir araştırma başlattı.
Michigan Teknoloji Üniversitesi’ne göre, Dünya üzerinde yılda yaklaşık yarım milyon kez meydana gelen 2.5 ila 5.4 büyüklüğündeki depremler genellikle insanlar tarafından hissedilir ve genellikle hafif hasara neden olurlar.
6 Saatlik Mars Depremi ile Bilim İnsanlarının Kızıl Gezegen’e Bakış Açısı Değişiyor
Araştırmacılar, bu depremin, daha önce bilinen depremlerle benzer bir sismik sinyal ürettiğini ve muhtemelen bir meteor çarpışması tarafından tetiklendiğini ifade etmişlerdi. Bu nedenle, bu depreme “S1222a” adı verildi ve meteor çarpışmasının etkisi altında gerçekleştiği düşünülüyor.
Kızıl Gezegen’in yüzeyinde hiçbir aktif levha tektoniği olmadığını düşünseler de, Mars’ın kabuğunun içindeki stresin serbest bırakılması sonucu bu olayın meydana geldiğine dair bulguları araştırma lideri Dr. Benjamin Fernando şu sözlerle açıkladı:
“Mars’ın bu streslerin nedeniyle evrildiğini, yani gezegenin farklı bölgelerin farklı hızlarda soğuması ve küçülmesi ile milyarlarca yıl süren evrimin bir sonucu oluştuğunu düşünüyoruz.”
Etiketlendi:
- Uzay
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.