İçme sularınız çok basit bir yöntemle artık daha temiz
Plastik parçacıklarının vücudumuzun derinliklerine kadar nüfuz ettiği ve bu durumun gıda ve içecekler aracılığıyla ciddi miktarlarda gerçekleştiği endişesiyle, bilim insanları şimdi onları sudan basit ve etkili bir şekilde uzaklaştırmanın yolunu bulmuş durumda.
Çin’deki Guangzhou Tıp Üniversitesi ve Jinan Üniversitesi’nden bir ekip, hem yumuşak su hem de mineral açısından daha zengin olan sert musluk suyu üzerinde denemeler yaptı. Deneylerde, nano plastikler ve mikroplastikler (NMP’ler) eklenerek sıvı kaynatıldı ve ardından herhangi bir çökelti süzülerek uzaklaştırıldı.
Bazı durumlarda, kaynatma ve süzme işlemiyle NMP’lerin %90’ı uzaklaştırıldı, ancak etkinlik suyun türüne bağlı olarak değişiyordu. Tabii ki, büyük fayda, çoğu insanın zaten mutfağında bulunanlarla bunu yapabilmesidir.
Araştırmacılar, yayınladıkları makalede, “Bu basit kaynatma suyu stratejisi, evsel musluk suyundan NMP’leri ‘dekontamine’ edebilir ve su tüketimi yoluyla insan NMP alımını zararsız bir şekilde azaltma potansiyeline sahiptir” diye yazdılar.
Sert musluk suyu örneklerinden daha fazla NMP konsantrasyonu uzaklaştırıldı, çünkü ısıtıldığında doğal olarak kireç tortusu (veya kalsiyum karbonat) oluşur. Mutfak çaydanlıklarının içinde sıkça görülen, kremsi bir madde olan kireç tortusu, sıcaklık değişikliklerinde kalsiyum karbonatın çözeltiden çıkmasını sağlayarak plastik parçacıklarını bir kabuğa hapsetmiş olur.
Daha az kalsiyum karbonatın çözüldüğü yumuşak suda bile, NMP’lerin yaklaşık dörtte biri sudan uzaklaştırıldı. Araştırmacılar, kireçle kaplı plastik parçacıkların basit bir süzgeçle – çay süzmek için kullanılan paslanmaz çelik örgü gibi – uzaklaştırılabileceğini söylüyorlar.
Geçmiş çalışmalar, içilebilir musluk suyunda polistiren, polietilen, polipropilen ve polietilen tereftalat parçacıklarının ölçüldüğünü göstermiştir. Araştırmacılar, stratejiyi en üst düzeyde test etmek için daha fazla nano plastik parçacığı eklediler ve bunların sayısını etkili bir şekilde azalttılar.
Araştırmacılar, “Kaynatılmış su içmenin, küresel NMP maruziyetini azaltmak için uzun vadeli bir strateji olarak görüldüğünü” belirtiyorlar. “Ancak kaynatılmış su içmek, genellikle yerel bir gelenek olarak kabul edilir ve yalnızca birkaç bölgede geçerlidir.”
Plastiklerin vücudumuza tam olarak ne kadar zararlı olduğu hala kesin değil, ancak sağlıklı bir atıştırmalık olmadığı kesin. Plastikler zaten bağırsak mikrobiyomunda ve vücudun antibiyotik direncinde değişikliklerle ilişkilendirilmiştir.
Bu en son çalışmanın arkasındaki ekip, kaynatılmış suyun yapay malzemeleri vücudumuzdan uzak tutabileceği ve belki de ortaya çıkan mikroplastiklerin endişe verici etkilerinin bazılarını dengeleyebileceği konusunda daha fazla araştırma yapılmasını istiyor.
“Araştırmalarımız, insan NMP maruziyetini azaltmanın oldukça mümkün bir stratejisini onaylamış ve çok daha büyük bir örnekleme ile ileri araştırmalar için temeli atmıştır” diye yazıyorlar.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.