Tehlikeli Güneş Fırtınaları Önceden Tahmin Edilebilecek !
Bu yetenek, teknolojinin zarar görmesini önlemede çok önemli olabilir.
Uzay havası, Mayıs ayında dünya genelinde görülen muhteşem kutup ışıkları gibi güzel görüntüler sunabileceği gibi, teknolojik sistemlere hem geçici hem de kalıcı zararlar verebilecek derecede tehlikeli de olabilir. Uzay havasını tahmin edebilmek bu yüzden büyük önem taşımaktadır. Araştırmacılar, şimdi koronal kütle atılımlarını (CME’ler) daha iyi anladıklarını ve bu gelişmenin gelecekte karşılaşılacak tehlikeleri önceden bilmek açısından kritik bir adım olduğunu bildiriyorlar.
Koronal kütle atılımları veya CME’ler, Güneş’ten güçlü manyetik alan ve plazma püskürmeleridir. Plazma, yüklü parçacıklardan oluşur ve gezegenimize çarptığında, Dünya’nın manyetosferi ile çarpışarak jeomanyetik fırtınalara neden olabilir. Bu fırtınalar, bazen uyduları ve diğer teknolojik cihazları arızaya sokabilir. Yüklü parçacıklar, manyetik alan tarafından kutup bölgelerine taşınır ve burada atmosfere çarparak göz alıcı kutup ışıkları oluşturur.
Bir güneş fırtınasının şiddetini tahmin etmek için CME’lerin Güneş’ten çıktıktan sonraki hızı çok önemlidir. Genellikle bu hız, CME serbest bırakıldıktan sonra ölçülür. Ancak bilim insanları, şimdi olayın hızını patlamadan önce tahmin etmenin bir yolunu buldular.
“Aktif bölgelerin evrimlerine bakarak CME’leri henüz Güneş’ten çıkmadan incelemenin yolları vardır,” diye açıklıyor baş araştırmacı
Araştırmacı ve ekibi, CME’lerin doğduğu Güneş’teki “aktif bölgeleri” inceledi. CME’nin serbest bırakılmasından önce, sırasında ve sonrasında bu bölgelerin özelliklerini ölçtüler. “Kritik yükseklik” adı verilen bir parametreyi tahmin edebildiler. Bu yüksekliğin üzerinde manyetik alan kararsız hale gelir ve bir CME’nin yayılmasına yol açabilir. Buldukları bu yükseklik, hız ile bağlantılıdır.
“Aktif bölgenizde koronada bulduğunuz kritik yükseklik ne kadar yüksekse, o aktif bölgeden bekleyeceğiniz CME hızı o kadar hızlı olur,” diye açıklıyor araştırmacı.
Bu yüksekliği tahmin ederek, CME’nin olası hızını öngörebilirler. Bu sayede belirli bir CME’nin ne kadar tehlikeli olabileceğine dair tahminler yapılabilir. Güneş, dünya çapındaki uzay ajansları tarafından sürekli olarak izlenmektedir, bu yüzden bu tür parametre tahminlerini uygulamak çok karmaşık olmamalıdır.
Ancak bu son değil. Bu tahminleri daha da geliştirmek için ekip, bir başka parametre daha eklemeyi planlıyor: manyetik alanın gücü, hız tahminini güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Bu araştırma, Güneş hakkındaki bilgilerimizi genişletmekte ve uzay havası tahmin yeteneklerimizi geliştirmekte olup, teknolojik bir dünyada bir Carrington Olayı seviyesinde bir olayla karşılaşmamız durumunda hayati öneme sahiptir.
Bu araştırma, dünya çapında teknolojinin korunması açısından büyük bir adım olarak nitelendirilmektedir. Güneş’teki aktivitelerin sürekli izlenmesi ve bu tür parametrelerin ( belirli bir sistemin veya sürecin özelliklerini ve davranışlarını tanımlamak ve ölçmek için kullanılan değişkenlerdir. ) hesaplanması, gelecekte olası tehlikeleri önceden tespit etmemize olanak tanıyacak ve böylece gerekli önlemleri almamıza yardımcı olacaktır.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.