Antarktika’da Bulunan Derin Göl’deki Gizemli Mikroorganizmalar
Antarktika’daki Vestfold Hills bölgesinde, Avustralya’nın en güneydeki araştırma istasyonunun birkaç kilometre ötesinde yer alan bir gölde, gizemli mikroorganizmalar keşfedildi. Bu göl, Deep Lake olarak adlandırılıyor ve suyu o kadar tuzlu ki, kış aylarında sıcaklık -20°C’ye kadar düştüğünde bile sıvı halde kalabiliyor. Bu özellik, arke adı verilen tek hücreli organizmalar için ideal bir yaşam alanı oluşturuyor.
Yeni bir araştırma, bu gölde yaşayan bazı arkelerin hayatta kalmak için diğer arkeleri yok ettiğini ortaya çıkardı. Bu durum, arkelerde ilk kez gözlemlenen bir parazitizm örneği olarak dikkat çekiyor. Araştırma, uluslararası bir ekip tarafından gerçekleştirildi
Arke, yaşamın üç ana dalından biri olarak kabul ediliyor. Diğer iki dal ise Bakteri ve Ökarya. Çok hücreli tüm organizmalar, bitkiler, hayvanlar ve mantarlar Ökarya altında yer alıyor. Bir araştırmacı, arkelerin hücre boyutu ve yapısı bakımından bakterilere benzediğini ancak ökaryotlarla daha yakın bir ilişkiye sahip olduğunu belirtti. Aynı araştırmacı, arkelerin “evrimsel annemiz” olarak adlandırılabileceğini söyledi ve tüm ökaryotik hücrelerin büyük olasılıkla arke hücrelerinden türediğini ekledi.
Ancak, arkeler aşırı koşullara olan ilgileri nedeniyle, diğer yaşam alanlarına göre daha az incelenmiş durumda. Bir üniversiteden araştırmacılar, bu arkeleri Antarktika’daki bir araştırma gezisinde Deep Lake’den topladı. Araştırmacılar, laboratuvarda bu hücreleri yetiştirdi ve davranışlarını izlemek için çeşitli mikroskopi teknikleri kullandı.
Araştırmacılardan biri, insanların hastalanmasına neden olduğu bilinen bir arke olmadığını ve bu durumun tehlikeli olmadığını belirtti. “Bakteriler farklı hastalıklara neden olabilir ama arkeler insan sağlığına dost canlısı” dedi.
Buna rağmen, araştırma ekibi, arkelerin birbirlerine dost olmadığını keşfetti. Toplanan arke türlerinden biri olan DPANN arkeleri, hayatta kalmak için diğer arkeleri öldürmek zorunda. Bir araştırmacı, DPANN arkelerinin çok küçük hücre boyutuna ve bağımsız olarak hayatta kalma yetenekleri sınırlı bir genom boyutuna sahip olduğunu söyledi. Bu nedenle, DPANN arkelerinin bir konak hücreye ihtiyaç duyduğunu ekledi. Araştırmacılar, DPANN arkelerinin başka bir arke olan Halorubrum lacusprofundi hücresine girdiğini ve konak hücresinin patlamasına neden olduğunu gözlemledi.
Bir araştırmacı, bu fenomenin bir virüse benzediğini ve bu bulguların arkelerin ekolojik rolleri açısından yeniden değerlendirilmesine yardımcı olabileceğini belirtti. DPANN arkeleri, bu “agresif” davranışları sayesinde besin döngüsünde büyük bir rol oynayabilir. “Konak hücrelerin parçalanması çevreye bazı organik maddeler salınmasına neden olur. Bu da bir topluluğun çeşitli üyelerinin büyümesini besin sağlayarak teşvik edebilir,” dedi bir araştırmacı.
Son olarak, araştırmacılar, bu parazitik davranışın arkelerde ne kadar yaygın olduğunu henüz bilmiyorlar. Bu davranışın diğer arke türlerinde ve hatta bakterilerde de olup olmadığını araştırmayı planlıyorlar. Bir araştırmacı, “Yalnızca belirli bir DPANN arkesini belirli bir konakla test ettik. Bu parazitik yaşam tarzının diğer konak hücrelerle ortak olup olmadığını araştırmak isteyebiliriz,” dedi ve ekledi: “Bunun yalnızca diğer arkelerle değil, aynı zamanda bakterilerle de ilişkili olabileceğini düşünüyoruz. Henüz bilmiyoruz.”
Etiketlendi:
- bilim
Sonraki Yazı
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.