OpenAI’nin GPT-4o’su, Gerçek İnsanların Yapay Zeka Klonlarını Şaşırtıcı Bir Kolaylıkla Yaratıyor
Yapay zeka (YZ), insan konuşma becerilerini taklit etme konusunda oldukça etkileyici bir seviyeye ulaştı. Yeni bir araştırma, bu taklit yeteneklerinin çok daha öteye gittiğini ve belirli kişilerin kişiliklerini gerçekçi bir şekilde çoğaltmanın mümkün olduğunu ortaya koyuyor.
İnsanlar son derece karmaşık varlıklardır. İnançlarımız, karakter özelliklerimiz ve kararlarımız, doğa ve çevreyle şekillenen, yıllar içinde edinilen ve birbirinden farklı yaşam deneyimleriyle biçimlenen özelliklerdir. Ancak, belki de düşündüğümüz kadar eşsiz değiliz. Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, yalnızca iki saatlik bir röportajın ardından, yapay zeka modellerinin kişilerin verdiği cevapları ve kişilik özelliklerini, çeşitli anket ve testlere dayalı olarak %85 doğrulukla tahmin edebildiğini gösteriyor.
Kişilikleri klonlama fikri, bazıları için rahatsız edici olabilir. Ancak araştırmacılar, bu yöntemin, sosyal bilimciler ve politikacılar için güçlü bir araç olabileceğini belirtiyor. Bu teknoloji sayesinde, farklı politika seçeneklerine karşı insanların nasıl tepki vereceklerini simüle etmek mümkün olabilecek.
Araştırmanın lideri Stanford Üniversitesi’nden Joon Sung Park, New Scientist dergisine yaptığı açıklamada, “Artık yüksek doğrulukla bireylerin kişilik modellerini oluşturabiliyoruz. Bir kişinin dijital ikizini yaratmak, onların tüm karmaşıklıklarını ve benzersiz özelliklerini taklit etmek mümkün,” dedi.
Bu araştırmada yapay zeka sadece katılımcıların sanal kopyalarını oluşturmak için kullanılmadı. Aynı zamanda, verilerin toplanmasında da aktif olarak yer aldı. Araştırmacılar, OpenAI’nin GPT-4o modelinin sesli bir versiyonunu kullanarak katılımcılara röportaj yaptı. Röportajlar, Amerikan Aileleri Projesi’ne dayanan bir senaryoya dayalı olarak gerçekleşti. Bu projede, Amerikan ailelerinden sosyal konularda çeşitli yanıtlar toplandı.
Araştırmacılar, modelin sadece önceden belirlenmiş soruları sormakla kalmadığını, aynı zamanda katılımcıların verdikleri yanıtlara göre ek sorular da sormasını sağladı. Model, ABD’nin çeşitli bölgelerinden 1.052 kişiyle iki saatlik röportajlar yaparak her birey için transkriptler üretti.
Toplanan bu verilerle, araştırmacılar GPT-4o destekli yapay zeka ajanları oluşturdu. Bu ajanlar, katılımcıların verdiği cevapları tam olarak taklit etmek üzere eğitildi. Model, her soru için, tüm röportajın metniyle birlikte çalıştı ve katılımcının cevap tarzına uygun yanıtlar vermesi istendi.
Yöntemin doğruluğunu ölçmek için araştırmacılar, yapay zeka ajanları ile gerçek insan katılımcılarını karşılaştırdı. Bu karşılaştırma, sosyal tutumları ölçen Genel Sosyal Anket (GSS), kişilik testlerini içeren Büyük Beş kişilik özelliği testleri, ekonomik karar alma becerilerini test eden oyunlar ve birkaç sosyal bilim deneyinden oluşuyordu.
İnsanlar, bu tür testlere farklı zamanlarda farklı cevaplar verebiliyorlar, bu da yapay zeka modelleriyle yapılan karşılaştırmaların doğruluğunu etkileyebilir. Bu durumu dengelemek için, araştırmacılar katılımcılara testi iki hafta arayla iki kez uyguladılar. Böylece, kişilerin tutarlılığını değerlendirmek mümkün oldu.
Araştırmacılar, yapay zeka modellerinin verdiği yanıtları, katılımcıların ilk test turu yanıtlarıyla karşılaştırdıklarında, modellerin yaklaşık %69 doğruluk oranına sahip olduklarını gördü. Ancak insanların yanıtlarındaki değişkenliği göz önünde bulundurduğunda, araştırmacılar yapay zeka modellerinin doğruluğunun %85’e kadar yükseldiğini belirledi.
Yapay zeka klonları konusunda çalışan Tavus adlı bir şirketin CEO’su Hassaan Raza, MIT Technology Review’e yaptığı açıklamada, araştırmanın en büyük sürprizinin, gerçek insanların kopyalarını oluşturmak için çok az veri gerektirdiğini söyledi. Tavus genellikle yapay zeka klonları oluşturmak için bir dizi e-posta ve kişisel bilgiye ihtiyaç duyuyor. Raza, “Buradaki en heyecan verici şey, bunun için çok fazla bilgiye gerek olmadığını göstermeleri,” dedi. “Bugün 30 dakika bir yapay zeka röportajcısı ile konuşsanız, ertesi gün 30 dakika daha konuşsanız, bu verilerle dijital ikizinizi oluşturabilirsiniz.”
Yapay zeka ile kişilik klonlama, politika yapıcılar için güçlü bir araç olabilir. İngiltere’nin Salford Üniversitesi’nden Richard Whittle, bu tür yapay zeka odak gruplarının insanlardan oluşan odak gruplarına göre çok daha ucuz ve hızlı olabileceğine dikkat çekti.
Ancak, aynı teknoloji kötü amaçlarla da kullanılabilir. Derin sahte (deepfake) video teknolojisi, üst düzey yöneticileri taklit etmek için kullanılarak büyük bir dolandırıcılık gerçekleştirilmişti. Bir kişinin tüm kişiliğini taklit edebilme yeteneği, bu tür dolandırıcılıkları daha da tehlikeli hale getirebilir.
Sonuç olarak, bu araştırma, insanları geniş bir yelpazede gerçekçi bir şekilde taklit edebilen makinelerin çok yakında mümkün olacağını gösteriyor.
Etiketlendi:
- Yapay Zeka
Sonraki Yazı
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.