Oruç Tarzı Diyetlerin Beyin ve Bağırsak Üzerindeki Etkileri Gündemde
Bilim insanları, obeziteye karşı yeni bir çözüm bulmuş olabilir. Yapılan araştırmalar, oruç tarzı diyetlerin (aralıklı kalori kısıtlaması) hem beyin hem de bağırsak üzerinde önemli değişikliklere yol açtığını gösteriyor. Bu bulgular, sağlıklı kilo kontrolü için yeni yöntemler geliştirilmesine olanak tanıyabilir.
Çin’de yapılan bir çalışmada, obez olarak değerlendirilen 25 gönüllü, 62 gün boyunca aralıklı enerji kısıtlama programına katıldı. Bu diyet yöntemi, belirli günlerde kalori alımını sınırlandırmayı ve oruç tutmayı içeriyor. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcılar ortalama 7.6 kilogram (16.8 pound) kilo verdi ve bağırsak mikrobiyomunda ile beyin aktivitelerinde değişiklikler gözlendi.
Araştırmanın başyazarı, Çin’in İkinci Tıp Merkezi’nden bir sağlık araştırmacısı, “Oruç tarzı diyet, insan beyin-bağırsak-mikrobiyom ekseninde önemli değişiklikler yapıyor” dedi. Kilo kaybı sürecinde ve sonrasında bağırsak mikrobiyomunda ve bağımlılık ile ilgili beyin bölgelerindeki değişikliklerin oldukça dinamik olduğunu belirtti.
Bu değişikliklerin neden oluştuğu ya da bağırsakların mı yoksa beynin mi daha etkili olduğu konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Ancak bağırsak ve beyin arasındaki güçlü bağlantılar, bazı beyin bölgelerini tedavi etmenin yeme alışkanlıklarını kontrol etme açısından etkili olabileceğini gösteriyor. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) ile yapılan beyin taramaları, iştah ve bağımlılığı düzenleyen bölgelerde değişiklikler gösterdi.
Bağırsak mikrobiyomundaki değişiklikler, dışkı ve kan örnekleri ile analiz edildi. Örneğin, Coprococcus comes ve Eubacterium hallii adlı bakteriler, sol inferior frontal orbital girus olarak bilinen ve yemek yeme ile ilgili kararların alındığı beyin bölgesindeki aktivitelerle ilişkilendirildi.
Çin’deki Devlet Klinik Merkezi’nden bir tıp bilimci , “Bağırsak mikrobiyomu ile beyin arasındaki iletişim karmaşık ve iki yönlüdür. Mikrobiyom, beyne nörotransmitterler ve toksinler gönderir, beyin ise yeme davranışını kontrol ederken diyetimizdeki besinler bağırsak mikrobiyomunu değiştirir” dedi.
Obezitenin dünya genelinde bir milyardan fazla insanı etkilediği ve birçok sağlık sorununa yol açtığı biliniyor. Beyin ve bağırsakların birbirine olan bağı daha iyi anlaşıldığında, obeziteyi önlemede ve tedavi etmede büyük ilerlemeler sağlanabilir.
Çin Bilim Akademisi’nden bir biyomedikal bilimci, “Bir sonraki adım, obez bireylerde bağırsak mikrobiyomu ile beyin arasındaki iletişimin nasıl gerçekleştiğini daha iyi anlamak olmalı. Hangi bağırsak mikrobiyomu ve beyin bölgeleri, başarılı kilo kaybı ve sağlıklı kiloyu korumak için kritik rol oynuyor?” dedi.
Önceki Yazı
Sonraki Yazı
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.