Youtube Logosunun Tarihi
YouTube’un logo tasarımlarındaki değişiklikler o kadar küçük olmuştur ki, muhtemelen bunları fark etmemişsinizdir bile. Ancak logo, YouTube’un 18 yıllık varoluşu boyunca birkaç kez değişmiştir. Aşağıda, bugüne kadar kullanılan her versiyonunu göstereceğiz.
2005’ten 2011’e
YouTube logosu altı yıl sonra ilk kez değiştirildi, bu çok küçük bir değişiklik oldu. 2011 yılına gelindiğinde, insanlar YouTube’un ne olduğunu artık biliyordu. Ayrıca, insanlar artık katot ışınlı tüpler yerine düz ekran televizyonlar kullanıyordu. Bu nedenle, YouTube kırmızı kutuyu biraz daha düzleştirdi.
Şimdi mat bir yüzeye sahip olan logo, daha modern, taze ve ilgili görmek için tasarlanmış gibi görünüyor. Ancak beyaz harflerin altındaki gölgeye dikkat edin. Bu, birkaç yıl içinde biraz eski moda görünebilir.
2013’den 2015’e
Bahsettiğimiz gibi, o gölge efekti uzun süre dayanmadı. 2013 yılında, YouTube logosu bir kez daha oldukça küçük bir değişiklik geçirdi. O gölge kaldırıldı ve kırmızı arka plan da daha parlak hale getirildi. Burada, YouTube daha basit, daha minimalist logolar için genel trendi takip ederek taze kalmasını sağlıyordu.
2015’ten 2017’ye
Sadece iki yıl sonra, YouTube açık tonlu kırmızının fikrini değiştirerek rengi tekrar koyulaştırdı. Bir yandan, aynı logoyla altı yıl geçirdikten sonra markalaşma konusunda huzursuz olduğu görünüyordu. Artık her birkaç yılda bir küçük değişiklikler yapılıyordu. Ancak yine de genel trendi bozmuyordu. Bu değişiklik, platformun daha ciddi ve profesyonel bir şeye olgunlaştığını iletmek için tasarlanmış gibi görünüyor.
2017’den Günümüze
2017’de, YouTube logosu ilk ve tek büyük değişimini gördü. Yeni tasarım, şirket içinde oluşturuldu ve ‘Tube’ kelimesini çevreleyen televizyon şeklini bıraktı, bunu bir tarafa kaydırarak daha temiz bir alan açtı.
Kırmızı kutuda ‘Tube’ yerine, şimdi beyaz bir oynatma düğmesi var. Bu, önceki logodan belirgin bir dönüşümdü ve aslında, birçok kişinin fark etmiş olabileceğinden daha fazla değişiklik içeriyordu. Yazı tipi, özel bir yeni fonta değiştirildi ve dikdörtgenin rengi tekrar değişti, şimdi saf kırmızı, #FF0000, YouTube’un “video RGB’sini” temsil ettiğini söyledi. Daha parlak renk, ikonun yalnız başına akıllı telefonlarda hemen tanınabilir olmasını sağlar.
YouTube Siyahi Tarihi Ayı Logoları
YouTube logosuna en radikal değişiklik Şubat 2021’de geldi, ancak bu sadece geçici bir kampanyaydı. Siyah Tarih Ayı’nı (BHM) belirtmek için platform, Şubat ayı boyunca her hafta Siyah sanatçılara platformun logosunu yeniden hayal etmeleri için görev verdi.
Yeni bir tasarım her Pazartesi, Brezilyalı sanatçı Leandro Assis’in katkısıyla başlayarak sitede göründü. Assis’in logosunda YouTube’un tanıdık kırmızı oynatma düğmesi, standart YouTube kelime işaretini değiştiren stilize ‘BHM’ harf yazılarıyla yer alıyor.
Assis’in logosu, sonraki üç hafta boyunca Kuzey Carolina merkezli sanatçı ve tasarımcı Keisha Okafor, Louis merkezli tasarımcı ve illüstratör Marco Cheatham ve Brooklyn merkezli illüstratör Shanée Benjamin’in tasarımlarıyla takip edildi (yukarıdaki galeride tüm YouTube Siyah Tarih Ayı logolarını görebilirsiniz).
Yakın Zamanda Yapılan Değişiklikler
YouTube logosunu tekrar değiştirmesi Ağustos 2023’e kadar gerçekleşmedi. Ve değişmesi, oldukça ani oldu.
Birbirine oldukça yakın bir zaman diliminde, YouTube, Dünya Hat Sanatı Günü için eski tarzı blackletter yazı tipinde animasyonlu bir logo uyguladı. YouTube logosunu GRWM videolarına (Get Ready With Me) hitaben değiştirdi. YouTube logosu varyasyonları henüz Google Doodle gibi düzenli bir fenomen oluşturacak kadar fazla olmadı, ancak ayda bir iki tane olması, platformun bunları bir özellik haline getirmeyi planlıyor olabileceğini düşündürüyor.
YouTube logosunun tarihinden öğrenebileceğimiz temel şey, iyi bir tasarımın zamanın sınavını geçmesidir. Ve güncellenmesi gerektiğinde, genellikle ufak dokunuşların işe yaramasıdır.
YouTube logosu, her zaman yeni kalmak ve dikkat çekmek için gerektiği kadar değişmiştir, böylece her zaman kolayca tanınabilir kalmıştır.
Etiketlendi:
- Tasarım
Sonraki Yazı
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.