Günümüzde birçoğumuz, bilgisayar başında veya masa başında uzun süre oturarak çalışıyoruz. Ancak bilimsel bir araştırma, sürekli oturmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyuyor. Yapılan meta-analiz, günde 10 saatten fazla oturanların günlük 30-40 dakika orta ile yoğun arasında fiziksel aktivite yapmaları gerektiğini gösteriyor. kişinin verilerini içeren 9 farklı çalışmanın sonuçlarını bir araya getirerek yapıldı. Katılımcılar, çeşitli egzersiz takipçileri kullanarak günlük aktivitelerini kaydediyorlardı. Yapılan meta-analizde ortaya çıkan sonuçlar, orta ile yoğun fiziksel aktivite uygulayanların sürekli oturanlara göre daha düşük ölüm riskine sahip olduğunu gösterdi.
Araştırma, giyilebilir cihazlardan elde edilen nispeten objektif verilere dayanarak yapıldığı için daha güvenilir sonuçlar sunuyor. Bisiklete binmek, hızlı yürümek, bahçe işleriyle uğraşmak gibi yoğun aktivitelerin erken ölüm riskini azaltabileceği belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 Küresel Fiziksel Aktivite ve Hareketsiz Davranış Kılavuzu da bu araştırmanın sonuçlarına uyumlu bir şekilde, haftada 150-300 dakika orta yoğunlukta veya 75-150 dakika yüksek yoğunlukta fiziksel aktivite öneriyor.
Fiziksel aktivitenin önemini vurgulayan Sidney Üniversitesi’nden araştırmacı Emmanuel Stamatakis, “Tüm fiziksel aktivite önemlidir ve herhangi bir fiziksel aktivite hiç yoktan iyidir. İnsanlar, sağlıklarını korumak ve fiziksel hareketsizliğin zararlı etkilerini dengelemek için hâlâ birçok seçeneğe sahiptirler” diyor.
Bu araştırma, oturarak geçirilen uzun saatlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, herkesi düzenli fiziksel aktiviteye teşvik ediyor.
Önceki Yazı
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.