Ay’da ‘Nuh’un Gemisi’: Bilim İnsanları Tehlike Altındaki Türleri Korumayı Hedefliyor!
Bilim insanları, nesli tükenmekte olan türlerin DNA’sını (deoksiribonükleik asit) korumak amacıyla Ay’da büyük bir kriyojenik (çok düşük sıcaklıklarda canlı dokuları saklama) dondurucu inşa etmeyi öneriyor. Bu depolama alanı, insan kaynaklı felaketlerden uzaklığı ve Ay’ın doğal olarak düşük sıcaklıkları sayesinde hayvan derisi örneklerini kriyojenik olarak koruyacak. Bu iddialı öneri, Yurtdışındaki bir hayvanat bahçesi ve koruma biyolojisi enstitüsü’nde araştırma bilimcisnin de aralarında bulunduğu bir ekip tarafından geliştirildi.
Bilim insanı, daha önce tehdit altındaki mercan türlerini kriyoprezervasyon (dondurarak koruma) yoluyla koruma çalışmalarında başarı elde etmişti. Şimdi ise bu teknolojiyi daha geniş bir amaç için kullanmayı hedefliyor: Kaybolan türleri Dünya’da veya başka bir gezegende klonlama (genetik olarak birebir kopyalama) yoluyla yeniden popüle edebilecek bir Ay Nuh’un Gemisi inşa etmek.
Ekip, Ay’ın insan kaynaklı felaketlerden uzaklığı ve doğal olarak düşük sıcaklıkları nedeniyle en mantıklı yer olduğunu belirtiyor. “Böyle bir biyo-depo (biyolojik depo), biyolojik çeşitliliği koruyacak ve doğal felaketler, iklim değişikliği, aşırı nüfus, kaynak tükenmesi, savaşlar, sosyoekonomik tehditler ve Dünya’daki diğer nedenlerle meydana gelen kayıplara karşı bir önlem olacaktır,” diye yazdılar.
Plan, zamanla kriyojenik olarak dondurulmuş hayvan derisi ve dokusundan oluşan bir banka oluşturmayı, sonunda bitkileri de içermeyi öngörüyor. Geniş bir fauna (hayvan türleri) ve flora (bitki türleri) örnek yelpazesi gerekecek ve her biri, uzay yolculuğu sırasında, başka bir gezegende veya Dünya’da “insan dostu sürdürülebilir ekosistemler” (uzun süreli yaşanabilir çevreler) oluşturmak için bir rol oynayacaktır, diye açıkladılar. Bu kadar iddialı bir projeyi tamamlamanın birçok zorluğu olacağını kabul ettiler; bunlar arasında DNA’yı radyasyondan (ışınım) koruyacak paketlemeler yapmak, özellikle Ay’ın düşmanca bölgelerine güvenilir ulaşım sağlamak ve uzun süreli mikrogravite (mikro yer çekimi) maruziyetinin örnekler üzerindeki belirsiz etkisi yer alıyor.
Ekip, Ay dondurucusunu oluşturmanın “on yıllar sürecek bir program” olacağını ve uluslar arasında büyük miktarda işbirliği gerektireceğini belirtti. Bir diğer engel ise maliyet. Grup, Ay’daki kriyo-depolama tesisi için bir fiyat etiketi belirlemedi, ancak ölçeğin bir ucunda Dünya’da böyle bir tesis inşa etmenin en ucuz (bir) ve Ay’da yapmanın en pahalı (beş) olduğunu kaydetti. Öte yandan, Dünya’da bir depoyu sürdürmenin maliyeti beşken, Ay’da bu maliyet iki.
Bu, bilim insanlarının nesli tükenmekte olan türleri korumak için Ay’a bakmalarının ilk seferi değil. 2021’de, Yırtdışındaki bir üniversitede ki bir ekip, tohum, yumurta, sperm ve DNA’yı korumak için bir “Ark” inşa etmeyi önerdi. Ancak, o çalışmada öngörülen tesisin çalışması için güneş enerjisine ihtiyaç duyulurken, yeni öneri Ay’ın soğuk sıcaklıklarını kullanarak bakım ihtiyaçlarını ve maliyetlerini azaltacak daha kesin bir tasarıma sahip. Ay’ın güney kutbunun bir bölümü, -196 santigrat (-320 Fahrenheit) derecenin üzerine çıkmayan sabit bir sıcaklığa sahip, bu da malzemelerin kriyojenik olarak korunmasını kolaylaştıracaktır. Eğer bu size biraz uçuk geliyorsa, yurtdışında 1.3 milyondan fazla örneğin doğal ve yapay felaketlere karşı bir önlem olarak saklandığı bir ‘Kıyamet Günü Deposu’ bulunduğunu unutmayın. Dünyadaki durum göz önüne alındığında, Ay’da bir depo belki de şimdiye kadarki en akıllıca fikir olabilir.
Etiketlendi:
- bilim
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.