Yeni Bir Yapay Zeka Teknolojisi Düşünceleri Yazıya Dökebiliyor
Avustralyalı bilim insanları, DeWave adını verdikleri yeni bir teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji, kullanıcıların zihinlerinden geçenleri doğrudan kelimelere çevirebilen bir başlık aracılığıyla çalışıyor. DeWave, özellikle fiillerde yüksek doğruluk oranlarına sahipken, isimlerde bazı hatalar yapabiliyor.
Sydney Teknoloji Üniversitesi (UTS) bilgisayar bilimcisi Chin-Teng Lin liderliğindeki ekip, DeWave’i felç ve inme hastalarının iletişimini kolaylaştırmak ve zihinsel bağlantıları artırmak amacıyla geliştirdi. İlk testler, DeWave’in zihinden metne çevirme sürecinde %40’ın üzerinde doğruluk elde ettiğini gösterdi. Bu, önceki yöntemlere göre %3’lük bir gelişmeyi temsil ediyor.
Araştırmacıların hedefi, doğruluk oranını %90’a çıkarmak. DeWave, EEG dalgalarını kullanarak düşünceleri metne çevirirken, Lin ve ekibi, gelişmiş dil modelleri olan GPT ve BERT’i birleştirerek sistemi eğitti. Ancak, isimlerdeki hataların, benzer düşüncelerin benzer beyin dalgası kalıplarını üretebilmesinden kaynaklandığı belirlendi.
Yiqun Duan, çalışmanın ilk yazarı, “Zorluklara rağmen, modelimiz anahtar kelimeleri hizalayarak ve benzer cümle yapıları oluşturarak anlamlı sonuçlar veriyor” açıklamasını yaptı. DeWave’in gelecekte felç ve inme hastalarının iletişimini artırma potansiyeli olduğu düşünülüyor.
Araştırma, ham EEG dalgalarını doğrudan dile çevirme konusundaki önemli bir adımı temsil ediyor. Lin, “Düşüncelerin doğrudan beyinden tercüme edilmesi, devam eden önemli çabaları gerektiren değerli ancak zorlu bir çaba” dedi ve benzer kodlama yöntemlerine olan ilginin artması gerektiğini vurguladı.
Çalışma, NeurIPS 2023 konferansında sunuldu ve ArXiv’de ön baskısı mevcut.
Etiketlendi:
- Yapay Zeka
Sonraki Yazı
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.