Rusya, uzun bir bekleyişin ardından Ay’a iniş yapacak ilk uzay aracını bu cuma günü fırlatmayı planlıyor. Moskova’nın 5.550 kilometre doğusundaki Vostochny uzay üssünden gerçekleştirilecek olan fırlatma, Ay’a ulaşma yarışında Hindistan ile kıyasıya bir rekabete işaret ediyor.
Ay’ın güney kutbuna ulaşmak amacıyla gerçekleştirilen bu girişimde engebeli arazi ve zorlu iniş koşulları, bilim insanlarını zorlayacak gibi görünüyor. Ancak bu bölgenin potansiyeli oldukça büyük. Güney kutbu, gelecekteki uzay misyonlarının yakıt, oksijen ve içme suyu sağlama potansiyeli olan buz rezervleri ile dolu olduğuna inanılıyor.
Rus uzay ajansı Roscosmos, Luna-25 uzay aracının Ay’a uçmasının beş gün süreceğini ve Ay yörüngesinde beş ila yedi gün geçireceğini belirtti. Ayrıca Luna-25’in üç olası iniş bölgesinden birine inmeden önce Ay yörüngesinde zaman geçireceği aktarıldı. Roscosmos, aynı dönemde Hindistan’ın Chandrayaan-3 adlı uzay aracının da Ay’a iniş yapmayı planladığını ve her iki görevin farklı iniş bölgelerine odaklandığını açıkladı.
Chandrayaan-3, iki hafta boyunca deneyler gerçekleştirecekken Luna-25, bir yıl boyunca Ay’da çalışacak. 1,8 ton ağırlığındaki Luna-25, içerisinde 31 kilogram bilimsel ekipman barındırarak, Ay yüzeyinden kaya örnekleri alarak ve donmuş suyun varlığını test ederek insan yaşamını destekleme potansiyelini araştıracak.
Uzay araştırmacısı Lev Zeleny, Ay’ın Dünya’nın yedinci kıtası olduğunu belirterek, “Ay’ı keşfetmek ve onu kullanmak zorundayız” şeklinde konuştu.
Yerel yetkililer, uzak doğudaki bir köyde yaşayanların Luna-25’i fırlatan roket aşamalarından birinin köylerine düşme ihtimali nedeniyle cuma günü sabah 7.30’da evlerinden tahliye edileceğini bildirdi.
Rusya’nın Ay’a iniş yapma hedefi, uzay keşiflerinin önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. Gelecekteki görevler, Ay’ın kaynaklarını keşfetme ve insanlığın uzayda sürdürülebilir varlığını sağlama yolunda atılan adımlar olarak tarihe geçebilir.
Etiketlendi:
- Haber
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.