Cildimizdeki Bakterilerin Oyunu: Kaşıntının Bilinmeyen Kaynağı Ortaya Çıktı
Elbise seçimimiz veya birisinin cildimize hafifçe sürtünmesiyle ortaya çıkan dikenli hissi biliyoruz. Şimdi, bu kaşıntının sebebini Harvard Tıp Fakültesi’ndeki bilim insanları keşfettiler: cildimizde yaşayan bir bakteri. Yapılan araştırmalar, Staphylococcus aureus adlı bu bakterinin, sinir hücrelerimizi etkileyerek kaşıntıya neden olduğunu ortaya koydu.
Bu mikroorganizma nasıl kaşıntıya sebep oluyor? Cell dergisinde yayınlanan bir makale, bu bakterinin sinir sistemimizdeki bir proteini aktive eden bir kimyasal salgıladığını ve bu sinyalin cildimizden beynimize iletilerek kaşıntı olarak algılandığını açıkladı. Cildimizdeki sağlıklı dengeyi koruyan birçok iyi bakteri bulunsa da, bu denge bozulduğunda S. aureus kontrolsüz bir şekilde yayılabilir.
Araştırmacılar, fareler ve insan hücreleri üzerinde yaptıkları çalışmalarla bu keşfi gerçekleştirdiler. Farelerin derisine S. aureus maruz bırakıldığında, bakterilere karşı normalde hafif olan uyarılara karşı giderek artan kaşıntı gelişti. Bilim insanları, bu bakterinin ciltle temas ettiğinde salgıladığı bir enzimi izole etti. Bu enzimi farelerde test ederek, dermatitli hastalarda bu enzimin seviyelerinin sağlıklı bireylere göre daha yüksek olduğunu buldular. Bu enzim, sinirlerimizde genellikle inaktif olan bir proteini aktive ederek kaşıntıya neden oluyor.
Araştırmacılar, bu keşiflerin egzama ve atopik dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında neden şiddetli kaşıntıya sebep olduğunu açıkladığını belirtiyorlar. Kaşınmanın cildimizde hasara ve hatta ağrıya neden olabileceğini vurgulayarak, cilt mikrobiyomundaki dengesizliklere bağlı kaşıntıyı tedavi etmek için ilaç ve kremler geliştirmeyi umuyorlar.
Araştırmacılar, mikropların aktive ettiği bir protez olan PAR1’in kanın pıhtılaşmasında rol oynadığını biliyordu. Bu bilgiyi kullanarak, kaşıntıyı tedavi etmek için onaylanmış bir pıhtılaşma önleyici ilaç denediler ve farelerde kaşıntı ve cilt hasarı oranının azaldığını gözlemlediler. Evrimsel olarak bakıldığında, bakterilerin neden cildimizi rahatsız etmek istediği henüz net değil, ancak araştırmacılar, kaşıntı-kaşınma döngüsünün mikroplara fayda sağlayarak yayılmalarını kolaylaştırabileceğini speküle ediyor.
Dr. Liwen Deng, “Neden kaşınıyor ve kaşıyoruz? Bize mi faydası oluyor yoksa mikroplara mı? Bu, gelecekte üzerinde daha çok durmamız gereken bir konu” diyor.
Etiketlendi:
- bilim
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.