Yeni Araştırma, Vücudumuzun Yönünü Belirleyen Sinirsel Pusulamızı Ortaya Çıkarıyor !
Beynimiz, vücudumuzun çevresindeki mekansal ilişkileri takip etmek için önemli hesaplamalar yaparak bizi doğru yönlendirmeye çalışır. Ancak bu sürecin tam olarak nasıl işlediği uzun süredir belirsizliğini koruyan bir konuydu.
Birleşik Krallık’taki Birmingham Üniversitesi ile Almanya’daki Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nden araştırmacılar, insanların çevresinde yol bulmasına yardımcı olan sinirsel bir pusula türü belirleyerek bu konuya yeni bir bakış açısı getirdi.
Çalışmalar, vücudumuzun yönünü ve bakış açımızı belirlemede yaşadığımız küçük hataların, kapıdan geçerken veya araba kullanırken dahi sorunlara yol açabileceğini gösteriyor. Bu araştırma aynı zamanda Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarla ilgili çalışmalara da ışık tutabilir.
“Kuşlar, fareler ve yarasalar gibi hayvanların yol bulmalarını sağlayan sinir devrelerine sahip olduklarını biliyoruz, ancak insan beyninin bunu nasıl başardığı hakkında çok az şey biliyoruz,” diyor Birmingham Üniversitesi’nden nörolog Benjamin Griffiths.
Griffiths ve ekibi, 52 sağlıklı gönüllüyü farklı baş ve göz hareketleri yapmalarını istediler ve beyin aktivitelerini elektroensefalografi (EEG) şapkaları ve hareket izleme cihazlarıyla kaydederek incelediler.
Ayrıca, kafataslarına elektrot yerleştirilmiş 10 epilepsi hastasında daha fazla test gerçekleştirildi. Bu testler sayesinde, beyin bölgelerindeki aktiviteler daha detaylı bir şekilde incelendi.
Araştırmacılar, kas hareketlerinden ve duyusal girdilerden kaynaklanan etkileri dışarıda bırakarak, medial temporal lob (bellekten sorumlu), parietal korteks (gelen bilgileri birleştirmede rol oynayan), ve parahippocampus (yer tanıma sürecinde rol alan) gibi bölgelerin, sinir pusulamızın oluşumunda önemli rol oynadığını belirlediler.
“Ayrıca, parietal lob ve parahippocampus gibi baş hareketlerine uygun şekilde ayarlanmış birkaç farklı bölgeyi tanımladık,” araştırmacılar makalelerinde açıklıyorlar. “Mevcut başlık açısına uygun şekilde ayarlanmış bir imza belirledik ki bu da duyusal girdilerden ve kas aktivitesinden ayırt edilebilir.”
Bu bölgelerdeki sinyaller, baş hareketlerinden hemen önce gönderildiği için, bizi ihtiyacımız olan yöne çevirmemizde ve çevremizde nerede olduğumuzu kaybetmememizde kritik bir rol oynarlar.
“Beynin vücudumuzu etrafta nasıl yönlendirdiğini daha iyi anlamak, bu özel sinir devrelerinin bozulmasını önlememize yardımcı olabilir,” diyor Griffiths. Araştırma ekibi, bu bulguların navigasyon teknolojileri üzerine yapılan araştırmalara da katkı sağlayabileceğini belirtiyor.
Bu yeni bulgular, teknolojinin yardımıyla çevremizde yol bulma konusundaki bağımlılığımızın arttığı bir dönemde, sinir pusulamızın nasıl çalıştığının anlaşılmaya başlandığını gösteriyor.
“Yaklaşımımız, bu özellikleri keşfetmek için yeni olanaklar sunmuş olup, nörodejeneratif hastalıklarla ilgili araştırmalar ve hatta robotik ve yapay zeka alanındaki navigasyon teknolojilerini iyileştirme konusunda da sonuçları olabilir,” diyor Griffiths.
Etiketlendi:
- bilim
Önceki Yazı
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.