2024’te Beklenen Rekor Sıcaklık ve BM’nin “Dünya’nın Eşiğinde” Uyarısı
Birleşmiş Milletler’in Salı günü yayınladığı yıllık İklim Durumu raporu, geçtiğimiz yıl küresel sıcaklık rekorlarının kırıldığını ve okyanusları saran sıcak dalgaların yanı sıra buzulların da rekor seviyede buz kaybına uğradığını ortaya koydu. Ayrıca, 2024’ün muhtemelen daha da sıcak olacağı uyarısında bulunarak 2023’ün şimdiye kadarki en sıcak yıl olduğunu doğruladı.
Dünya Meteoroloji Örgütü, geçtiğimiz yılın ayrıca kaydedilmiş en sıcak 10 yıllık dönemi tamamladığını ve daha da yüksek sıcaklıkların beklendiğini belirtti. WMO iklim izleme başkanı Omar Baddour, gazetecilere “2024’ün büyük bir olasılıkla 2023’ün rekorunu yeniden kıracağını” söyledi. Rapora yanıt olarak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “bir gezegenin eşiğinde olduğunu” gösterdiğini belirterek şunları söyledi: “Yeryüzü bir yardım çağrısı yapıyor.”
“Fosil yakıt kirliliği, iklim kaosunu kontrol dışına çıkarıyor” diyerek, “değişikliklerin hızlandığını” uyardı. WMO, ortalama yüzey sıcaklığının, ön-endüstriyel seviyelerin tehlikeli derecede yakınında olan 1.45 derece Celsius olduğunu belirtti – ülkelerin 2015 Paris iklim anlaşmalarında geçmemeyi kabul ettiği kritik 1.5 derece eşiğine.
Kırmızı Alarm: İklim Krizi Daha Acil Hale Geliyor
WMO Başkanı Saulo, “şimdi iklim durumu hakkında kırmızı alarm veriyorum” diyerek, “2023’ün her bir iklim göstergesi için yeni kayıtlar kırıldığını” ve bu durumun “çizelgelerin dışına çıkan ürkütücü yeni anlamlar” verdiğini belirtti.
Örgüt, birçok kaydın “kırıldığını” ve sayıların “çizelgelerin dışına çıkan ürkütücü yeni anlamlar” verdiğini söyledi. Saulo, “özellikle olağanüstü okyanus sıcaklığı, buzul geri çekilmesi ve Antarktika deniz buz kaybıyla 2023’te tanık olduğumuz şeyin özellikle endişe verici olduğunu” belirtti. Özellikle endişe veren bir bulgu, geçen yılın ortalama bir gününde küresel okyanusların neredeyse üçte birini deniz sıcak dalgalarının sardığıydı.
WMO’ya göre, 2023’ün sonunda, okyanusun %90’ından fazlasının yıl boyunca bir noktada deniz sıcak dalgası koşullarını yaşadığını belirtti. Daha sık ve yoğun deniz sıcak dalgalarının, deniz ekosistemleri ve mercan resifleri için “derin negatif sonuçları olacak” uyarısında bulundu.
Buzulların Eritilmesi ve Yükselen Deniz Seviyeleri
Bu arada, dünya çapında önemli buzullar, 1950’den beri kaydedilen en büyük buz kaybını yaşadılar, “hem Batı Kuzey Amerika’da hem de Avrupa’da aşırı erimenin etkisiyle sürüklendi” dedi. WMO’nun merkezinin bulunduğu İsviçre’de, Alp buzulları son iki yılda yüzde 10’unu kaybettiğini söyledi. Antarktika deniz buz alanı da “şimdiye kadarki en düşük seviyede” olduğunu belirtti WMO.
Güney kışının sonunda maksimum alan, bir önceki rekor yıldan yaklaşık bir milyon kilometrekare daha azdı – bu, rapora göre Fransa ve Almanya’nın birleşimine eşdeğerdi. Okyanus ısınması ve hızla eriyen buzullar ve buz tabakaları, WMO’ya göre, deniz seviyesini geçen yıl 1993’te uydu kayıtlarının başladığı tarihten bu yana en yüksek noktasına çıkardı. Acenta, son on yılda (2014-2023) küresel ortalama deniz seviyesinin uydu kayıtlarının ilk on yılındaki hızın iki katından fazla olduğunu vurguladı.
Umut Işığı: Yenilenebilir Enerjinin Artan Rolü
WMO, artan yenilenebilir enerji üretimini bir “umut ışığı” olarak vurguladı. Geçen yıl, yenilenebilir enerji üretim kapasitesi – çoğunlukla güneş, rüzgar ve hidroelektrikten – 2022’ye göre neredeyse %50 arttı, dedi. Rapor, bir dizi tepki ve acil eylem çağrısı yaptı.
Bu bilgiler ışığında, küresel düzeyde iklim değişikliğiyle mücadele ve fosil yakıt kullanımını azaltma yönünde daha kararlı adımların atılması gerektiği açıktır.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.