Güneş Tutulması Sırasında Kaybolan Bulutların Nedeni Çözüldü !
Güneş tutulması sırasında Ay’ın Güneş’in önünden geçmesiyle yaşanan göz kamaştırıcı manzara, dünyamızı anlık olarak değiştirmiş gibi görünüyor. Ancak, gezegenimiz üzerindeki etkiler, gündüz saatlerinde birkaç anlık karanlıkla sınırlı değil. Sizi şaşırtabilecek bir etki ise bulutların hızla dağılması – Güneş’in sadece %15’i Ay tarafından karartıldığında bile. Elbette bu tüm bulut türleri için geçerli değil; aksi takdirde, tutulmaların bulutlu hava nedeniyle bozulduğu şikayetlerini duymazdık.
Kraliyet Hollanda Meteoroloji Enstitüsü ve Delft Teknoloji Üniversitesi’nden Victor Trees liderliğindeki bir ekip, özellikle karada bulunan sığ kümülonimbus bulutlarının hızla kaybolduğunu belirledi. Trees’in bulguları, gelecekte iklim mühendisliği girişimlerinin etkileri üzerinde düşündürüyor.
“İleride teknolojik çözümlerle Güneş’i kapatırsak bulutları etkileyebilir” diyor. “Daha az bulut, aslında Dünya’yı soğutmaya yardımcı olan güneş ışığını yansıtarak, iklim mühendisliğinin amaçlanan etkisine kısmen karşı koyabilir.”
Dünya’nın yüzeyinden bulutların tutulma sırasında nasıl davrandığını belirlemek pek kolay değil ancak Trees, bunun önemli olduğunu söylüyor. İklim değişikliğini azaltmak için önerilen çözümlerden biri, Güneş’in bazı ışınlarının Dünya’nın alt atmosferine ulaşmasını engellemektir. Modelleme, bunun sıcaklıkları etkili bir şekilde düşürebileceğini öne sürse de, ne gibi diğer etkilere sahip olabileceğimizi bilmiyoruz.
Bulut katmanları oldukça karmaşık olabilir ve bulut konfigürasyonları sürekli olarak hareket halindedir, bu yüzden Dünya’dan bulutları saymak gerçekten güneş ışınlarının bulutları nasıl etkilediğini belirlemenin uygun bir yöntemi değil.
Bir diğer seçenek ise, uyduları kullanarak yukarıdan incelemektir, ancak önceki çalışmalar bu durumda Güneş tutulması sırasında Ay’ın gölgesini bulut tepesinin yansımasını hesaba katmamıştır, bu da bulut örtüsü ve kalınlığının ölçümlerinde bir önyargıya neden olmuştur.
Trees ve meslektaşları, Dünya’nın farklı yerlerinden herhangi bir zamanda Güneş’in ne kadarının karartıldığını dikkate alarak, ayın gölgesini düzeltmenin bir yolunu buldular. “Güneş tutulmasının büyük bir kısmı, dışarıda yeterince ışık olduğu kısmi bir tutulmadan oluşur,” diyor Trees. “Bu kısmi tutulma sırasında, uydular bulutları güvenilir bir şekilde ölçmek için yeterince yansıyan güneş ışığı alırlar.” Araştırmacılar yöntemlerini daha önce Afrika kıtasında gerçekleşen üç güneş tutulması sırasında toplanan verilere uyguladılar ve bu bulutlar sadece %15’i kaplandığında büyük sayıda sığ kümülonimbus bulutlarının kaybolduğunu, ve Güneş tutulması sona erene kadar kaybolmaya devam ettiğini gördüler. Tam olarak neden olduğu belirsizdi, bu yüzden ekip DALES adlı bulut modelleme yazılımını kullanarak simülasyonlar gerçekleştirdi. Bu simülasyonlar, güneş ışığının engellendiği durumlarda yüzeyin soğuduğunu ve bu da sıcak havanın yükselme akımlarını azalttığını gösterdi.
Sıcak yükselme akımları, sığ kümülonimbus bulutlarının oluşumunda etkilidir; sıcak havayı yükseldikçe, buhar soğuk yüksekliklerde yoğunlaşarak bulutları oluşturur. Dolayısıyla, yer soğuduğunda ve bu yükselme akımları durduğunda, sığ kümülonimbus bulutları sürdürülemez hale gelir ve Güneş yeniden belirmeye ve tekrar yere ısınmaya başlayana kadar yeniden başlamaz. Bu etki yalnızca karada meydana gelir, çünkü okyanus etkinleşme için yeterince hızlı soğumaz.
Sığ kümülonimbus bulutları kendileri yağmur bulutları değildir, ancak yağmur bulutlarına dönüşebilirler. Ekip, iklimi Güneş ışığını engelleyerek etkilemeyi içeren iklim jeo-mühendisliğinin hava kalıpları üzerinde oldukça zararlı bir etkiye sahip olabileceğini belirtiyor.
Bu bilim insanlarının istediğinin tam tersi olduğundan, bu olgunun daha fazla araştırmayı hak ettiğini söylüyorlar.
Etiketlendi:
- bilim
Sonraki Yazı
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.