NASA, Kasım ayı boyunca gökyüzünde bir dizi muhteşem doğa olayına ev sahipliği yapacak.[/vc_column_text][vc_column_text]Göz alıcı görseller sunacak olan bu olayları kaçırmak istemeyebilirsiniz. NASA, bu gökyüzü olaylarını izlemek isteyenler için Kasım ayı gözlem takvimini paylaştı. Kasım ayında neler bekliyor? Venüs, Jüpiter, Satürn, harika bir hilal ve Leonid meteor yağmuru da dahil olmak üzere gökyüzünde birçok ilginç olay yaşanacak.
NASA müjdeyi verdi: Kasım ayında gökyüzü görsel şölen olacak!
Gece boyunca, açık gökyüzü koşullarında Jüpiter’i parlak bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Şafak öncesinde, Venüs yükselmeye başladığı sırada Jüpiter batıya doğru kayar. Bu nedenle, şafak öncesinde gökyüzünü izlemeye başlarsanız, her iki gezegeni de aynı anda görmek için mükemmel bir fırsatınız olur.
Gökyüzü severler için ilginç bir dönem başlıyor! Takvimlerinizde 9 Kasım’ı işaretlemeyi unutmayın çünkü bu tarihte gün, görsel bir şölenle başlıyor. Sabahın erken saatlerinde, güneş doğmadan önce gözlerinizi açmalısınız. Venüs’ün hemen altında asılı duran büyüleyici hilal şeklindeki ay manzarası ile gününüzü güzelleştirebilirsiniz. Bir hafta sonra, 17 Kasım’da uzay meraklıları için başka bir gözlem fırsatı var. Gün batımından sonraki alacakaranlık saatlerinde, bu kez tek başına güneybatıda alçakta duran bir hilal görebilirsiniz. NASA, “Yükselen veya batan ayın daha büyük görünmesine neden olan olaya ay yanılsaması denir. Ufka yakın alçaktaki bir hilal şeklindeki ay genellikle ekstra büyüleyici görünür.” diyor.
20 Kasım’da gün batımından sonra, Güneş sisteminin halkaları ile ünlü gezegeni Satürn ortaya çıkacak. Parlak sabit çift yıldızlar Fomalhaut ve Altair ile birleştiği noktada çeyrek ayın hemen üzerindeki Satürn’ü görmek için güneye doğru bakmalısınız. Tam orada Satürn’ü görebilirsiniz. Dört gün sonra ise, gün batımının hemen ardından Jüpiter’in dolunayını gözlemleyebilirsiniz.
Kasım ayının sonlarına doğru, sabahları yakındaki parlak Spica yıldızı ile birlikte yükselen Venüs’ü izleyebilirsiniz. Spica, iki büyük yıldızın birbirinin etrafında döndüğü bir yıldız sistemini oluşturur.
Ayrıca, yıllık Leonid meteor yağmuru da Kasım ayında gerçekleşiyor. Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızından gelen toz parçacıkları, 17 Kasım gecesi zirveye ulaşacak. En yoğun meteor gözlemleri 18 Kasım gece yarısı ile şafak vakti arasında gerçekleşecek.
NASA, “Leonidler parlak olma eğilimindedirler. Çoğu, ilk ışık parlamasından sonra birkaç saniye daha varlığını sürdüren uzun trenler üretirler. En iyi görüş için parlak ışıklardan uzakta, güvenli, karanlık bir nokta bulun ve uzanın. Ardından yukarı bakın.”dedi.
Etiketlendi:
- Uzay
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.