OLED monitörler her zamankinden daha hızlı hale geldi.
CES 2024’teki çığır açan sergide OLED monitörler ön plana çıktı ve LCD rakiplerini geride bırakacak tazeleme hızlarıyla dikkat çekti. LCD monitörler yaklaşık bir yıldır 500Hz sınırlarını zorlarken, CES 2024, OLED monitörlerin yeni zirvelere ulaştığı bir etkinlik oldu, birden fazla model 360Hz ve 480Hz hızlarına ulaştı.
Samsung, Dell, MSI ve Asus gibi üreticiler, etkileyici tazeleme hızlarına sahip olan 1440p çözünürlükteki 27 inç monitörlerini tanıttı. Asus, rakiplerini geride bırakarak 27 inç boyutundaki 480Hz bir monitör sundu. LG ve Asus ise standart olarak 240Hz 4K sunan ancak 1080p çözünürlükte 480Hz’ye çıkabilen 32 inç “Dual-Hz” ekranlarını tanıttı.
Bu OLED monitörlerin, en yüksek tazeleme hızlarına ulaşmasa da daha hızlı piksel tepki süreleri, muhtemelen daha iyi hareket netliği sunacak. Geçen yıl YouTuber Optimum’un bir 240Hz Asus OLED monitörü ile 360Hz Asus LCD monitörü karşılaştırmasında, LCD monitörünün daha fazla hayaletleme yaşadığını ve tazeleme hızlarındaki farklara rağmen her iki monitörün de hareket bulanıklığında benzer olduğunu belirtti. Blur Busters’ın Mark Rejhon’a göre, Hz bazında, OLED’nin hareket bulanıklığı konusunda LCD’ye karşı yaklaşık 1.5x ile 2x avantaja sahip olabileceği tahmin ediliyor.
Bu yüksek tazeleme hızlarının pratik faydalarıyla ilgili olarak ortaya çıkan iki bağlantılı soru şu: Bir monitörün daha yüksek tazeleme hızını nesnel olarak ölçebilir miyiz ve kullanıcılar bu farkı öznel olarak fark edip fayda sağlar mı? Blur Busters’a göre, tazeleme hızlarındaki iyileştirmelerin nesnel bir fark yaratmaya devam etmesi için gerçek dünyaya yaklaşan bir seviyeye gelmek için 1000Hz’den öteye gitmemiz gerekebilir.
Öznel deneyimi test etme konusundaki tartışmalara yanıt olarak, Linus Tech Tips 4 yıl önce 240Hz monitörlerin faydalarını inceledi ve gerçek dünya avantajlarının henüz düzleşmediğini sonuçlandırdı. Artan tazeleme hızlarıyla birlikte, görsel netlik, daha düz hareket ve oyuncular için daha düşük giriş gecikmesi avantajları devam ediyor. Ancak soru şu: Bu yüksek tazeleme hızları için fiyat primi ne noktada haklı çıkıyor?
Bu yüksek tazeleme hızlarının pratik kullanımı aynı zamanda bu kare hızlarını destekleyen donanıma sahip olmayı gerektirir. Her karenin önemli olduğu Counter-Strike gibi espor oyunlarında rekabetçi oyuncuların bu monitörleri kullanması muhtemeldir.
MSI ve Alienware’in 360Hz OLED monitörlerine dair olumlu ilk incelemelere rağmen, tüketicilerin çoğunluğunun yakın gelecekte daha düşük tazeleme hızlarına sahip monitörleri kullanmaya devam etmesi muhtemeldir. Meraklılar belki bu monitörlerin ardındaki mühendisliği takdir edebilir, ancak ultra yüksek tazeleme hızlarının geniş çapta benimsenmesi zaman alabilir.
Ancak fiyatlar düştükçe ve teknoloji ilerledikçe, daha fazla kullanıcı maliyeti düşünmeden 360Hz veya 480Hz OLED monitörlere geçiş yapabilir. Ekran teknolojisinin evrimi, geçmişte 60Hz’ten 240Hz’ye geçişlerde olduğu gibi, ultra yüksek tazeleme hızlarının yeni standart haline gelebileceği olasılığını gösteriyor. Monitör özelliklerindeki devam eden yarış, iyileştirmelerin, hemen algılanmasa bile, zaman içinde beklentilerimizi yeniden tanımlayabileceğini gösteriyor.
Etiketlendi:
- Teknoloji
Sonraki Yazı
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.