Finansal Stres Uzun Vadeli Sağlık Riskleri ile Bağlantılı
Finansal sıkıntı, genel sağlığı etkileyen güçlü bir faktör olarak ortaya çıktı ve bu etki zaman zaman üzüntünün etkilerini aşabiliyor; bunun sebebini, University College London (UCL) ve Kings College’dan bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çığır açıcı bir çalışma ortaya koydu. 50 yaş ve üzeri neredeyse 5,000 yetişkinin dahil edildiği bu çalışma, çeşitli kronik stres faktörleri ile yaşlı gruplardaki temel sağlık göstergeleri arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışma niteliğindedir.
Bakım, engellilik, yas, hastalık ve boşanma gibi altı yaygın stres faktörü arasında incelenen finansal zorluklar, olumsuz uzun vadeli sağlık profilleri ile en belirgin ilişkiyi gösterdi. Araştırmacılar, farklı stres faktörlerinin fizyolojik etkilerini ölçmek için kortizol (stres hormonu), C-reaktif protein (CRP), fibrinojen ve insulin-benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1) gibi dört kan biyobelirteci kullandılar.
Genel stres bildiren katılımcıların, dört yıl süren takip çalışmasında yüksek riskli sağlık profilleri sergileme olasılıklarının %61 daha fazla olduğu bulundu. Özellikle sadece finansal endişelerle stres yaşayan bireylerin, aynı dönemde yüksek riskli sağlık profili geliştirme olasılığı, neredeyse %60 arttı. Boşanma gibi her ek stres faktörü için, yüksek riskli bir profili geliştirme olasılığı %19 arttı.
UCL’den epidemiyolog Odessa Hamilton, “Finansal stresin biyolojik sağlık üzerindeki etkisinin en zararlı olduğunu bulduk; bu durum, çeşitli yaşam alanlarına yayılan etkisi nedeniyle, aile çatışması, sosyal dışlanma ve hatta açlık veya evsizlik gibi sorunlara yol açabilir” dedi.
Çalışma, stresin doğrudan uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olduğunu kesin bir şekilde iddia etmese de, yaşlanan vücut üzerindeki stresin önemli etkilerini vurguluyor ve bazı stres faktörlerinin diğerlerinden fiziksel etkilerini daha fazla gösterebileceğini gösteriyor. Kronik stres, hormonal değişikliklere, yüksek kan basıncına ve bağışıklık tepkilerine neden olarak, kronik bağışıklık aktivasyonuna yol açabilir ve bu da fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarını kötüleştirebilir.
Hamilton şunu açıkladı: “Bağışıklık ve nöroendokrin sistemler birlikte iyi çalıştığında, homeostaz korunur ve sağlık korunur. Ancak kronik stres, bu biyolojik etkileşimi bozabilir ve hastalığa yol açabilir.” Finansal stres, yas ve uzun süreli hastalık, kronik stresin bağışıklık ve nöroendokrin biyobelirteçlerinde en derin uzun vadeli değişikliklere neden olan stres faktörleri olarak ortaya çıktı.
Bu çalışmanın, çoğunluğu beyaz olan katılımcı havuzunu içermesi nedeniyle çeşitli etnik gruplar arasında genelleştirilebilirliği sınırlamaları bulunmaktadır. Ancak UCL’deki araştırmacılar, klinik müdahaleler için stresin bağışıklık ve nöroendokrin tepkisine odaklanmanın önemini vurgulamaktadır, bu süreçleri değiştirmenin hastalık seyrini değiştirebileceğini öne sürmektedir.
Diğer haberlerimize ulaşmak için Tıklayın!
Etiketlendi:
- Haber
Sonraki Yazı
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.