Hepatit Kan Kanserinin İlerlemesini Önler !
Yenilikçi bir çalışmada, İspanyol ve Fransız araştırmacılar arasındaki işbirliği, hepatit B virüsü (HBV), hepatit C virüsü (HCV) ve yaygın bir kan kanseri olan multipl myelom gelişimi arasında şaşırtıcı bir bağlantı ortaya çıkardı. Araştırma, bir hastanın birkaç yıl önce farklı bir hastalık için tedavi edildikten sonra multipl myelomdan dikkat çekici bir şekilde kurtulmasının ardından başladı ve şimdi HBV ve HCV’nin erken tespidinin, daha önce kanserleşmemiş aşamaları olan monoklonal gamapatilerin kansere dönüşümünü önlemede kritik bir rol oynayabileceğini gösteriyor.
Biomedikal bilimci Alba Rodríguez-García ve İspanya’daki Hematolojik Maligniteler Klinik Araştırma Birimi’ndeki ekibi, multiple myelomlu hastaların sonuçlarını iyileştirmede antiviral tedavinin potansiyel faydalarını aydınlatan bir makalede bulgularını yayınladı.
“Antiviral tedavinin HBV-pozitif multipl myelom hastalarının hayatta kalımını artırdığını gösteriyoruz,” dedi Rodríguez-García. “Çalışmamız ayrıca HCV enfekte hastalarda antiviral tedavinin multipl myelom sonuçlarını iyileştirdiğini büyük bir kohort içinde doğruluyor.”
Multiple myelom, anormal plazma hücrelerinden kemik iliğinde gelişen bir kanserdir; bu hücreler normalde enfeksiyonlarla savaşmak için antikor üretir. Hastalık, çoklu tümörlerin varlığı ile karakterizedir ve araştırma ve tedavi ilerlemiş olsa da hala iyileştirilemez olarak kabul edilmektedir.
Çalışma, hastalığın daha önceki aşamalarını belirledi, yani belirsiz anlamdaki monoklonal gamapatiler (MGUS) ve hafif seyreden multipl myelom (SMM). Araştırmacılar, hepatit B ve C’nin erken tespitiyle, doktorların bu kanserleşmemiş aşamalardan kansere ilerlemesini önleyebileceğine inanıyor.
Araştırma ekibi daha önce 2022’de, monoklonal gamapatiye sahip dokuz hepatit C hastasıyla ilgili bir çalışma yürütmüştü. Cesaret verici bir şekilde, antiviral ilaç alanlar, tedavi almayanlara kıyasla multiple myelom veya monoklonal gamapati konusunda daha büyük bir iyileşme gösterdi. Şaşırtıcı bir şekilde, antiviral ilaç alan bir multiple myelom hastası en az dört yıl boyunca tam remisyona ulaştı.
En son yapılan çalışma, hepatit B ve monoklonal gamapatisi olan 45 hastayı içeriyordu. Bu vakaların %36.7’sinde, üretilen aşırı antikorlar özellikle HBV’ye yönelikti. Antiviral tedavi, bu hastalardan ikisinin gamapatisinin ilerlemesini engelledi. İncelemelerini hepatit B veya C’ye sahip 2.500’den fazla multiple myelom hastası grubuna genişleten araştırmacılar, antiviral tedavi alanların daha yüksek bir hayatta kalma şansına sahip olduğunu buldular.
“Bu çalışma, HBV veya HCV kaynaklı klonal gamapatisi olan hastalar için antiviral tedavilerin önemini göstermektedir, buna multipl myelom da dahildir,” sonuçlarını özetledi yazarlar. “Antiviral tedavi, mümkünse MGUS aşamasında, HBV veya HCV’ye bağlı klonal gamapati gelişiminin erken aşamalarında reçete edilmelidir.” Bu çığır açan keşif, multipl myelomun erken müdahale ve tedavi için yeni kapılar açıyor, hastalara ve tıp camiasına umut sunuyor.
Etiketlendi:
- bilim
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.