Lenovo'nun Şeffaf OLED Dizüstü Bilgisayarı: Tasarımın Geleceğine Bir Atılım
Lenovo’nun şeffaf ekranlı dizüstü bilgisayar konsepti ThinkBook Transparent Display Laptop, Barcelona, İspanya’da düzenlenen Mobile World Congress etkinliğinde tanıtıldı. 17.3 inçlik çerçevesiz MicroLED ekranıyla dikkat çeken bu dizüstü bilgisayar, pikseller siyah renge ayarlandığında ve kapatıldığında %55’e kadar şeffaflık sağlıyor. Ancak pikseller ışıklandıkça, ekran giderek daha az şeffaf hale geliyor ve sonunda 1.000 nit parlaklıkta tamamen opak bir beyaz yüzey görüntüleniyor.
Şeffaf ekranlar bilim kurgu filmlerinde ve TV şovlarında çekici gelebilir, ancak gerçek hayattaki pratik kullanımları belirsizdir. Lenovo’nun büyük fikirlerinden biri, bu form faktörünün dijital sanatçılar için faydalı olabileceğidir. Dizüstü bilgisayarın alt kısmındaki klavye bölgesinde çizim yaparken ekranın arkasındaki dünyayı görmelerine yardımcı olabilir. Lenovo’nun ThinkPad portföy ve ürün yönetimi yöneticisi Tom Butler, şeffaf dizüstü bilgisayar ekranını artırılmış gerçeklik biçimi olarak nitelendirirken, mimarların çevrelerine bakmadan bir bina çizmelerine olanak tanıyabileceğini öne sürüyor.
Ancak şeffaf bir ekranı bir dizüstü bilgisayara entegre etmenin bazı özel zorlukları var. En dikkat çekeni çözünürlüktür, çünkü metin gösterme amacıyla tasarlanmış bir dizüstü bilgisayarda resim gösterme amacından daha önemlidir. Bu nedenle Lenovo, OLED yerine MicroLED paneli tercih etti. Ancak, 17.3 inçlik ekranın çözünürlüğünün 720p olması, bu cihazın hala geliştirme aşamasında olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, ekrandaki metinler okunabilir nitelikte. Lenovo’nun mevcut prototipinde, tüm dizüstü bilgisayar ekranını manuel olarak opak hale getirmek mümkün değil, bu da şimdilik bir eksiklik olarak görülüyor.

Lenovo’nun dizüstü bilgisayar konsepti ayrıca tamamen düz bir dokunmatik klavye de içeriyor. Klavye, projeksiyon yoluyla görüntüleniyor ve bir stylus çizim yapmak için yaklaştığında veya dizüstü bilgisayarın yanından uzaklaştığınızda kayboluyor. Ancak, klavye olarak kullanıldığında tamamen düz bir yüzey olması, klavyenin fiziksel tuşlara sahip olmadığı gerçeğinden kaynaklanan zorluklara neden oluyor.
Lenovo’nun gösteriminde yapay zeka da yer alıyor. Dizüstü bilgisayarın arka tarafına küçük bir kamera yerleştirilmiş ve arkasına yerleştirilen cihazları tanımlayıp ekranda gösterebiliyor. Bu, cihazın arkasına birkaç öğe yerleştirildiğinde gerçekleşen bir konsept. Ancak bu özellik de henüz tam olarak geliştirme aşamasında.
Lenovo’nun ThinkBook Transparent Display Laptop’u henüz bir tüketici cihazı olarak piyasaya sürmeyi planlamıyor, ancak teknolojilerinin önümüzdeki beş yıl içinde gerçek bir dizüstü bilgisayarda kullanılacağına dair güveni var. Şeffaf dizüstü bilgisayarın henüz birincil kullanım amacını bulmadığı sürece, eğlenceli bir cihaz olarak kalıyor.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.