Güneş enerjisinde çığır açan buluş
Güneş enerjisi alanında çığır açan bir gelişme, araştırmacıların bir tür güneş enerjisi santralinin enerji üretimini iki katına çıkaran yeni bir yöntem geliştirmesiyle gerçekleşti. Bu ilerleme, 750’den fazla eve yetecek kadar enerji sağlayabilecek potansiyele sahip.
Yakın zamanda Energy Reports adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, geleneksel güneş enerjisi kule sistemlerini temel alan bir tasarımın, mekanik bir türbin içeren baca benzeri bir kuleden oluşan Güneş Enerjisi Kulesi Santrali adlı sistemin, temelde iki ana bileşen üzerine kurulu olduğu ortaya çıktı.
Bu sistem, güneş enerjisiyle çalışan yukarı akış sistemini ve aşağı akışı sağlayan soğutucu yapıyı içeriyor. Kule içindeki hava, güneş radyasyonunu emerek ısındığında yukarı doğru bir akış oluşturuyor ve bu hava, yükselerek rüzgar türbinlerini harekete geçirerek elektrik üretimini sağlıyor.
İlk olarak 1980’lerde İspanyol mühendisler tarafından geliştirilen bu sistem, devasa boyutları nedeniyle maliyetli olduğu için geniş çapta benimsenmemişti. Ancak, Katar ve Ürdün’den gelen araştırmacılar, bu sistemi geliştirmek adına yukarı akış ve aşağı akış teknolojilerini birleştirerek önemli bir ilerleme kaydettiler.
Aşağı akış sistemi, bir pompanın suyu kulenin tepesine taşıdığı ve burada toplanan sıcak havanın soğutulduğu bir mekanizmaya dayanıyor. Soğuyan hava daha sonra silindir içinden aşağı doğru inerken türbinleri çalıştırarak elektrik üretiyor.
Bilim insanları, bu yeni İkiz Teknolojili Güneş Enerjisi Sistemi’nin (TTSS), gece gündüz enerji üretebilecek şekilde tasarlandığını belirtiyor. Simülasyonlar, TTSS’nin yılda 752,763 kWh elektrik üretebileceğini ve geleneksel sistemlere kıyasla 2,14 kat daha fazla güç sunduğunu gösteriyor.
Ancak, araştırmacılar sistemin su tedarikine bağımlılığının ele alınması gerektiğini vurgulayarak, bu inovasyonun güneş ışınımına bağımsız olarak çalışabilen ve gece gündüz sürekli enerji üretebilen bir çözüm sunduğunu ifade ediyorlar.
Önceki Yazı
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.