Sarımsak, Kan Şekeri ve Kolesterolü Düşürmek İçin Gizli Bir Silah Olabilir
Taze doğranmış, serpilmiş veya yağda bekletilmiş olsun, düzenli olarak diyetinize biraz sarımsak eklemek, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmanın bir yolu olabilir.
Çin’deki Southeast Üniversitesi ve Xizang Minzu Üniversitesi’nden araştırmacılar, 29 kontrollü deneyi içeren 22 çalışmanın meta-analizini gerçekleştirdi. Bu analiz, sarımsak tüketiminin glikoz ve bazı yağ molekülü seviyelerinin düşmesiyle ilişkili olduğunu doğruladı. Glikoz ve lipitler, enerji sağlayan ve çeşitli yapı taşlarının temelini oluşturan vücut için önemli besinlerdir. Modern diyetler genellikle fazla tüketimle sağlık sorunları riskini artırabilir. Alkol tüketiminden egzersiz rutinlerine kadar birçok yaşam tarzı seçimi de vücudun şeker ve yağ seviyeleri üzerinde etkili olabilir.
Sağlıklı Metabolizma İçin Sarımsak
Araştırmacılar yayınladıkları makalede “Sağlıklı bireylerde, glikoz ve lipit metabolizması tam olarak düzenlenir,” diye yazıyor. “Glikoz ve lipit metabolizması bozuklukları, ateroskleroz, diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı gibi bir dizi kronik hastalığa yol açabilir.”
Bu arada sarımsak, uzun zamandır sağlıklı yaşamla ilişkilendirilmiştir ve izole edilmiş çalışmalarda lipid düzenlenmesi ve glikoz seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Araştırmanın tamamı ele alındığında, ekibin doğruladığı etkiler olumlu kalmıştır. Diyetlerine sarımsak ekleyenlerin daha düşük kan şekeri seviyelerine ve genel olarak daha düşük kolesterol seviyelerine sahip oldukları bulunmuştur.
Trigliserid Seviyeleri Etkilenmedi
İlginç bir şekilde, trigliserid seviyeleri etkilenmemiştir. Veriler, doğrudan sebep-sonuç ilişkisini kanıtlamak için yeterince kapsamlı değildir, daha fazla sarımsak çiğneyerek kalp hastalığı riskini doğrudan azaltabileceğimizi söyleyemeyiz, ancak, bu yaygın bitkinin glikoz ve lipid seviyelerini yönetmenin bir yolu olabileceğini güçlü bir şekilde öne sürmektedir.
Daha Fazla Araştırma Gerekli
Daha fazla araştırma ve daha odaklı çalışmalar, burada tam olarak neler olduğunu netleştirmeye yardımcı olabilir. Meta-analiz tarafından kapsanan denemeler, üç hafta ile bir yıl arasında değişen sürelerde ve birkaç farklı sarımsak formu kullanılarak gerçekleştirilen çalışmaları içermektedir: çiğ sarımsak, yaş sarımsak ekstresi ve sarımsak tozu tabletleri.
“Sonuçlar, sarımsağın insanlarda kan şekeri ve kan lipidleri üzerinde faydalı bir etkisi olduğunu ve bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu gösterdi,” diye yazıyor araştırmacılar.
Sarımsağın Faydaları
Bu ilişkinin neden var olduğu konusunda, sarımsağın farklı aktif bileşenlerinin çeşitli şekillerde yardımcı olduğu düşünülmektedir, bunlar arasında oksidatif stresi azaltmak da vardır. Bu, hücrelerde aşınma ve yıpranma türü olup kardiyovasküler hastalıklar gibi sorunlara yol açabilir. Sarımsak ayrıca, kan şekeri, kan lipitleri ve bağırsak mikrobiyomunun yönetimi ile ilişkilendirilen alliin adlı bir antioksidan bileşik içerir. Burada gösterilen sonuçlara neden olan muhtemelen çeşitli etkilerin bir kombinasyonudur.
Diyetin Önemi
Diyetlerimizin sağlık perspektifimizi büyük ölçüde etkilediği açıktır, iyi ya da kötü. Şimdi diyetimize dahil etmemiz gereken yiyecekler listesine sarımsak eklemek için daha fazla neden var. “Araştırma, glikolipid metabolizması ile ilgili hastalıklara karşı doğal ürünlerin geliştirilmesi için yeni fikirler sunuyor,” şeklinde yazıyor araştırmacılar.
Ne düşünüyorsunuz?
Fikrini bilmek güzel. Yorum bırakın.